witam patrząc niektóre wypowiedzi na Legwanie, jedynej listy na tcp na której co jakiś czas są problemy:) postanowiłem napisać apel przypominający;
1) Użytkowników oznaczonych koniczynką traktujmy z większa wyrozumiałością
2) Kultura wypowiedzi obowiązuje wszystkich
3) Docinki słowne, nieuzasadnione ataki zaostrzające atmosferę nawet bez wulgaryzmów i wszelkie prowokacje słowne są zabronione, będą traktowane jako złamanie regulaminu
PAMIĘTAJCIE O NADRZĘDNEJ FUNKCJI FORUM - MAMY SOBIE NA WZAJEM POMAGAĆ A NIE KŁÓCIĆ SIĘ, PROSZĘ MIEJCIE RÓWNIEŻ SZACUNEK DO SIEBIE NAWZAJEM A SZCZEGÓLNIE DO POCZĄTKUJĄCYCH LUB NOWYCH NA FORUM. NAWET JEŚLI ROBIĄ COŚ ŹLE WYTŁUMACZCIE IM TO SPOKOJNIE BEZ ZBĘDNYCH NERWÓW!!!
_________________ Pozdrawiam
Paweł Paprzycki | http://www.terrarium.com.pl | ąęśżćółń | € euro
Czekałem ostatnio na coś takiego, na taki temat, szczególnie po ostatnich wypowiedziach na forum.
Czytając niektóre z nich miałem wrażenie, że to nie forum tcp, że to dyskusje na forum Onet itp. gdzie jest wiele zła, żalu, goryczy i prowokacji a nie konkretów i pomocy ze strony doświadczonych i nie tylko.
Terrarystka powinna się rozwijać u nas w kraju, w żaden sposób nie musimy być słabsi, czy gorsi od Niemców, Czechów i innych gdzie terrarystka wcześniej zaczęła się rozwijać.
Z drugiej strony wypowiedzi na forum to tzw "słowo pisane", a więc nie dające się w pełni określić i wypowiedzieć autorowi, ale faktycznie co niektórzy, działają na zasadzie oparów gazu, którym najmniejsza iskierka wystarcza do eksplozji w wypowiedzi.
Można też było by pomyśleć o surowszych karach za dosłowną agresję na forum np. x 2 albo x 4 więcej od tego co jest obecnie. Albo przyjąć możliwość automatycznego blokowania autora lub usuwania wypowiedzi opartych na wulgaryzmach.
To tyle - pozdrawiam !
Pomysl moim zdaniem dobry, chociaz zapewne nie zmieni to faktu, ze (niestety) wiekszosc z nowych uzytkownikow jak i tych poczatkujacych terrarystow, bywa prokowanych przez innych uzytkownikow tego forum, pomimo iz- jak przypomniales- sa oni poczatkujacy i nalezy traktowac ich z wyrozumialoscia. Przykre jest natomiast to, ze jedna z tych ofiar stalam sie m.in ja i troche mnie to rozczarowuje, ze decydujace slowo maja tu osoby, ktore znaja sie tak dlugo i zwyczajnie wierza sobie nawzajem, jest moim zdaniem niesprawiedliwe..
Tak samo kiedy wina lezy po obu stronach, zawsze winny bedzie ten, ktory jest nowy, poniewaz nie znany jest do konca jego charakter i obycie, uznawany jest od razu za potencjalnego "intruza", a takie grono, ktore zna sie juz od dawna zwyczajnie przymyka oko na to, co ich "przyjaciele" robia, czy nawet lamia regulamin forum, to jest juz nieistotne..
Uwazam, ze tak nie powinno byc. I szczerze mowiac troche sie zawiodlam na tym forum. Nie zlamalam ani jednego punktu z regulaminu, a potraktowano mnie tak niesprawiedliwie. Ale chyba tak to bywa.. jak to sie mowi- kiedy ma sie znajomosci..