Witam, ostatnio moja około trzyletnia samica wydaliła coś takiego. Niepokoi mnie ten kolor. W diecie ostatnio nic nie zmieniałam czyli szarańcza plus karaczany, trzykrotka bazylia marchew jabłko. Zauważyłam też że pije znacznie więcej niż normalnie, łącznie z tym że widziałam ją jak pije z miski czego zwykle nie robi. Wodę ze strzykawki proponuje codziennie wcześniej piła tylko po karmieniu teraz za każdym razem jak podaję. Nie wygląda na odwodnioną i aktywność też jest w normie. Mam nadzieję że panikuję. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Kwas moczowy może przybierać kolor od śnieżnobiałego, przez kremowy i żółty aż do pomarańczowego. Tak po prostu może być. Jeżeli agama jest w dobrej kondycji, je, biega i pije, nie ma zapadniętych oczu powinno być wszystko ok. Na wszelki wypadek można ją pomoczyć w kąpieli codziennie przez tydzień aby uzupełniła ewentualne braki wody. Gady tak właśnie oszczędzają wodę wydalając zbity kwas moczowy. Niepokoić się należy, gdy kwas przebarwia się na różowo lub są na nim smużki krwi.
_________________ Pozdrawiam,
lek.wet. Marta Marciniak
Moja agama ma ten sam problem, jak mówi pani Marta kolor kwasu moczoweg u mojego Elma jest właśnie kremowy, czasami z domieszką białego standardowego moczu i jest troche gęstszy niż był na początku. Taki mocz zaczął robić się u niego jakiś miesiąc temu, w tym momencie jest to już właściwie tylko kremowa galaretka, zakupiłem już pojemnik na kał i w tym ms ide oddać kupke na badania po raz pierwszy. Elma kupiłem tuż przed świętami 2011, miał on wtedy ok. 18cm, był karmiony wył. świerszczami (roślin poza rukolą podczas zaczopowania, nie ruszał), codziennie otrzymuje ok 5 śr. wielkości świerszczy domowych z wapniem ("REPTI CALCIUM with D3" firmy ZooMed) oraz raz w tyg. ok.5 świerszy z witaminą ("REPTIVITE with D3" firmy ZooMed). Elmo przechodzi dziś swoją 4 wylinkę od czasu gdy jest ze mną, aktualnie mierzy 34/35cm (ogon 21cm), dalej karmiony świerszczami, od tygodnia podaje mu 2/3 drewnojady dziennie oraz 1 larwę mola woskowego w nagrodę za picie z miseczki, dodam jeszcze że jest kąpany raz w tygdniu i załatwia się regularnie 2 razy w ciągu dnia. Według mnie jest ogólnie zdrowy: biega, skacze, zjada ogromne ilości świerszczy oraz od czasu do czasu złapie ogórka. Martwi mnie jedynie właśnie ten mocz, czy konsystencja powinna być galaretkowata? Pod wieczór postaram się wrzucić zdjęcie owego kału. Z góry dziękuję za odpowiedzi i ew. wytyczne dot. mojego postępowania.
Nie chce straszyć, ale wydaje mi się że mocz powinien być raczej stałej konsystencji (no chyba ze jest bardzo świeży). U mojej dziewczyny niestety kolor bez zmian :/ tyle tylko że nie ma żadnych dodatkowych atrakcji. pozdrawiam
Fakepath Elmo powinien jeść tyle ile chce bo intensywnie rośnie-więc mu nie wydzielaj,o ile to robisz:))Wapń codziennie na wszystko co je bo potrzebuje go dużo.Dawaj wit.i wapń bez D3 bo się żle wchłania.
Drewnojadów nie dawaj-są ciężkostrawne i mało wartościowe i małym agamkom się ich nie powinno dawać.
A dużym od kilku do kilkunastu NA MIESIĄC!!w zależności od kondycji i wielkości agamy.Tylko po co skoro nie ma w nich nic pożytecznego??Ja jestem przeciwniczką z tego powodu.
Poza tym drewnojady mają potężne i mocne szczęki i mogą ugryżć agamkę,nim ona go zje-pisałam o tym dokładnie dziś w temacie o karmieniu agam-to przeczytaj.Pozdrawiam:))
@ewkagamma, nie wyliczam mu jedzenia broń boże je tyle ile pomieści, co do drewnojadów i ich szczęk wiem tyle ile przeczytałem i każdemu ucinam główke, o ich ciężkostrawności też wiem i nie planowałem podawać mu ich w nieskończoność, chciałem mu tylko urozmaicić kapke jadłospis, a zasmakował w nich ogromnie co do witamin i wapnia to zostały mi polecone przez hodowce tak jak dawkowanie ) Pozdrawiam
Ok,to fajnie.To co napisałam o dawkowaniu wapnia i wit.to wiem od dr.Marciniak-naszej wet z forum,więc jak tak dajesz to znaczy ze hodowca wie o czym mówi.Dr.Marciniak radzi żeby nie dawać z wit.D3 bo żle się wchłania-ale tego mógł nie wiedzieć.Pozdrawiam:
tak właśnie mniejwięcej wygląda kupka mojej agamki, martwi mnie tez ta otoczka wokół kału ale podobno jest to normalne. Czy ten galaretkowaty mocz mieści się w kryteriach normalności czy już nie bardzo, miał już ktoś taki problem?
P.S. Zwykle tego moczu jest troche więcej.
Trochę mało tej części moczowej czyli białej,ale za to sporo wody.Nie wiem czy to dobrze,może dr.Marciniak popatrzy to Ci powie.
Widzę natomiast jakieś ciemniejsze smugi-jakiego są koloru?Mam nadzieję że nie czerwonego!Jak to krew to jutro do weta.Pozdrawiam:))