witam wszystkich. mam maly problem z moja nowa 30cm samiczka ktora nie chce jesc swierszczy ani innego pokarmu posypanego wapnem/witaminami!!! Zjada tylko te nieposypane. Zrobilem jej 2 dni glodowki zeby jednak sie skusila ale ona nic!! i teraz nie wiem co mam zrobic bo przeciez wapno i witaminy to podstawa!! czy zna ktos jakies sztuczki zeby ja naklonic do jedzenia? z gory dzieki.
Spróbuj na smakołykach tzn. molach woskowych bądź mącznikach, nie wiem czy już jadła ale szarańcza też na ogół jest pokusą nie do odparcia, a później jak się przekona próbuj oszukiwać z zwykłą karmówą. Możesz też odpuścić jej sypanie karmówki niech je gołą jak lubi i podać wapń i witaminy z pipety z wodą mniej pracochłonne i chyba pewniejsze niż nastrzykiwanie świerszczy. Powodzenia
Ja moczylem szarancze od spodu w wodzie potem przekladalem w wapn lub witaminy tak ze proszek byl tylko od spodu i nie bylo bolca koleszka zawsze sie skusil stosowalem podawanie za pomoca pipety jak kolega pisal powyzej ...tez jest ok ale uwazam ze ten sposob jest bardziej stresujacy dla gada;)
_________________ "Nigdy nie rozmawiaj z debilem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem"