Ponieważ 2 osoby pytały mnie o to na PW jak obiecałam wstawiam tutorial.
Musicie jednak pamiętać, że jeżeli nie macie wprawy w takich rzeczach, albo mimo tego rysunku nie wiecie dokładnie jak samemu to robić lepiej pozostawić tą czynność specjaliście - dla zdrowia waszych zwierzaków!
Jak widać na rysunku część do podcięcia to około 1,5 - 2 mm zależności od wieku legwana, a więc bardzo mało - BĄDŹCIE OSTROŻNI!
Pozdrawiam Serdecznie!
Zuza ^^
Jak podciąć pazury legwanowi.
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Zasadnicze pytanie po co obcinac im mazurki? Przeciez to one pozwalaja im wchodzic na drzewa i galezie.Obcinajac im pazurki robimy im krzywde.Jesli przeszkadza komus ze go -ją drapie to wystarczy ubrac bluze czy rekawiczki.
Powiem szczerze, że ja też nie uznaję skracania pazurów legwanom. To pozostaje w zdecydowanej sprzeczności z ich naturalną potrzebą wspinaczki. Skrócone pazury uniemożliwiają pewne poruszanie się po skałkach, korkach i konarach. Dlatego raczej nie zdecyduje się na ich przycinanie. Są jednak uzasadnione sytuacje, kiedy trzeba to zrobić, np. w pewnych przypadkach chorobowych, gdy zachodzi konieczność przymusowego karmienia, lub przy innych czynnościach diagnostycznych. W takich momentach bez tej kosmetyki może się nie obejść. Jednakże tak jak to powiedziano wcześniej, powinna podjąć się tego osoba doświadczona z choćby podstawową wiedzą medyczną lub znajomością anatomii legwanów.
Trzeba jasno powiedzieć, że obcinanie pazurów legwanom tylko dlatego, że nimi drapią, jest daleko idącym błędem, mogącym przynieść więcej szkody niż pożytku. Legwan zielony jest zwierzęciem dzikim, nieokiełznanym i nieprzewidywalnym. Dlatego kontakt fizyczny powinien być sporadyczny i z zachowaniem pewnych granic, które powinno wytyczyć samo zwierzę. Zatem stosowanie takiej kosmetyki uważam za słuszne tylko w przypadkach uzasadnionych medycznie.
Dlatego tez jesli jest owa sytuacja i koniecznosc zalecona przez weterynarza niech to wlasnie weterynarz robi.W innych przypadkach nigdy nie zdecydowala bym sie na obciecie legwanowi pazurków bo zrobimy z nich kaleki.Obciete pazurki powoduja slizganie sie po galezi czy nawet drzewie.