Jak ty mozesz zadawac takie pytanie?przeciez wiadomo ze to zwierzwta ROSLINOZERNE wiec chyba zadne jajko ani mieso ani robale nie sa wskazane naszym milusinskim .Przeczytaj katalog roslin jadalnych tam nigdzie nie pisze ze mozna takie rzeczy podawac.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak z zystej ciekawośc to znalazłem na jednej ze stron.
Legwan zielony pochodzi z Ameryki środkowej i Południowej jest zwierzęciem roślinożernym. Preferuje owoce, liście, kwiaty. Posiłki są częste lecz nieobfite, w skład diety wchodzą też owady - w małych ilościach (dieta z dużą ilością włókna, białka i małych ilości tłuszczu).
Dla zwierząt poniżej drugiego roku życia 80% diety to produkty roślinne, 20% białko zwierzęce. Dla dorosłych legwanów dieta może być w 100% wegetariańska: 80% warzyw i kwiatów, w 20% owoców.
Sałata, seler są bardzo ubogie w wartości odżywcze zawierają głównie włókno i wodż.
Dopuszczalne warzywa: gorczyca, rzepa, szpinak, kapusta pekińska, pietruszka, szpinak mniej niż 10% ( z powodu szczawianów) fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza, kabaczek, cukinia, dynia, brokuł, kwiat róży, figi, gruszki , banany, brzoskwinie maliny, truskawki, winogrona.
Źródłem białka są świerszcze, jaja na twardo, dżdżownice. Pokarmy dla psów i kotów zawierają zbyt dużo wit Dł.
Odpowiednie ilości związków mineralnych zapewnia posypywanie raz w tygodniu karmy węglanem wapnia lub preparatami witaminowymi dla gadów.
nie chce nikogo podwarzać. to wstawiłem jako ciekawostke i ciekaw jestem waszej opini
No zaraz padne podawajcie swoim legwanom jaja i inne wynalazki ciekawe ile pozyja? Legwany to zwierzeta roslinozerne jesli ktos ma zamiar karmic je owadami lub jajkami niech to robi a wlasna odpowiedzialnosc ja sie nie podpisuje pod tym .mozna podawac oseski mysie ale tylko w skrajnych przypadkach i to za polecenie weta .Reszta to wymysl tych co pisza aby pisac.
Wzmianki o białku zwierzęcym znajdują się w starych daaawno nieaktualizowanych źródłach. Obecnie dopuszcza się jedynie 2 przypadki w których JEDNORAZOWE podanie białka zwierzęcego jest dopuszczalne. Mowa tu o samicy po złożeniu jaj, oraz osobniku bo ciężkiej i wyczerpującej chorobie. Zazwyczaj zaleca się aby był to mysi osesek. Taki posiłek stanowi bombę białkową, która pomaga legwanom szybko stanąć na nogi. Inne sytuacje w których podaje się białko zwierzęce legwanom (tym bardziej jeśli jest to regularne) powoduje jedynie nieuzasadnione obciążanie nerek i wątroby gada, które może prowadzić do przewlekłych chorób. Co do informacji jakie podał Hubert to bardzo wiele rzeczy wskazuje na to, że to albo baaardzo dawne informacje, które już dawno straciły na ważności, albo pisał je ktoś, kto delikatnie mówiąc nie specjalnie zna się na legwanach. Umieszczenie warzyw i kwiatów jako podstawy diety, czy podanie pietruszki jako jednej z głównych roślin w diecie legwana to całkowita pomyłka. Podobnie jak uzasadnienie niepodawania sałaty... kompletne pudło. Internet jest jak papier, przyjmie wszystko. Ważne aby wiedzieć gdzie szukać i umieć odróżnić pseudo znawców od prawdziwych ekspertów.
P.S
Dziewczyny, spokojnie. Wiem, że temat poruszany wieeeele razy i wiem, że to banał, jednak znacznie lepiej jest spokojnie wyjaśnić i odesłać do wcześniejszych tematów niż tak reagować. To mimo wszystko nowicjusze i chcąc nie chcąc należy im okazać trochę więcej zrozumienia. Jak dla mnie temat do zamknięcia z racji ilości podobnych wątków.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
No chyba nie bardzo uwaznie przeczytales ?Wszyscy wiemy ze podawanie bialka np jajka wiaze sie z chorobami np MBD itp Owszem jesli zachodzi taka koniecznos mozna podac jajko ale to naprawde w skrajnych przypadkach.Sama juz nie wiem ile razy byl omawiany ten temat .Bialka zwierzecego legwanom ktore tego nie wymagaja nie podajemy.
TEMAT MOZNA ZAMKNAC.
Zer0. Nawet na takich stronach jak legwanzielony.com zdarzają się błędy i informacje przedawnione. Jestem pewien, że żaden z autorów tej strony nie polecałby podawania młodym legwanom jajka kurzego.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
swoją drogą dostałem ostatnio (dziś dokładnie) z...bkę od żony (w trakcie porannego przygotowywania posiłku dla lega) w stylu "myślisz ,że tam jest taki Sebastian ,
Z uwagi na to iz temat byl juz setki razy omawiany i nikt nic nowego nie wnosi do rozmowy ,a jedynie opiera sie na starych nieaktualnych informacjach temat zamykam.