Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Inkubator, inkubacja - kilka pytan
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Inkubator, inkubacja - kilka pytan
Wysłano 19:56 07.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam

Mam kilka pytań co do inkubacji, a bardziej co do inkubatora a mianowice:
1. Naczytałem sie o inkubatorach i czym wiecej czytałem tym robiłem sie głupszy. Czy inkubator dla jaj agam ma musi miec wentylacje? zrobilem inkubator suchy ze styroboks-a i bez wentylacji, bo w wiekszości opisach byl bez wentylacji
2. Czy w inkubatorze, w pudełku w ktorym bedą jajka trzeba zrobic wentylacje? (w inkubatorze jest półka na ktorej bedzie pojemnik z jajkami) czy raczej ma to bys szczelnie zamknięte, bo ogladałem filmik na yt, jak wkładali jajka do zamknietych pojemników bez wentylacji i takie pudła wkładali juz do wielkich inkubatorów
3. Czy jeśli w takich pudełkach z jajkami nie ma wentylacji to trzeba je co jakis czas otwierac by zapewnic wymianę powietrza? (tylko wydaje mi sie ze to mija sie z celem bo jajka mogą sie wyziębić)
4. Jeśli w tych pudelkach nie ma wentylacji to jak zapewnic w nich odpowiednią wilgotność?
5. Inkubacje chcę przeprowadzic w temperaturze 30 stopni, wyczytałem ze powinna trwać 60 dni. Czy po np 59 dniach mam otworzyc ten pojemnik z jajakmi by agamy mogly sie spokojnie wykluc? (podkreślam ze chodzi mi o otwarcie pojemnika z jajkami ktory znajduje sie w inkubatorze, a nie otwarcie inkubatora)

Szukam juz trzeci dzień odpowiedzi w internecie na te pytania i juz moja kobieta robi mi sceny, ze nic wiecej nie robie.

Prosze o pomoc

Patrikos28

[z nami 602 dni]

Polska
Śląskie
Gliwice (Gliwice)
Re: Inkubator, inkubacja - kilka pytan
Wysłano 23:51 08.02.2012

Wiec może choć trochę pomogę.
1.Inkubator suchy powinien posiadać chociaż minimalną wentylację. ale nie za dużą aby nie robić niepotrzebnych strat ciepła. wystarczy kilka otworków lub jakaś szczelina.
2.W pokrywce zrób kilka otworków ale do ok. 55 dnia niech beda zaklejone taśmą. jak zaczną się kluć maluszki to odkleisz taśmę.
3. jedyny moment kiedy otwieram pudełka z jajkami podczas inkubacji to zbyt dużo kropli na wieczku pudełka i zagrożenie że woda zacznie się skraplać na jajka (wtedy ścieram nadmiar wody z wieczka) - lub odwrotnie kiedy widzę że w pojemniku nie widać rosy nawet na ściankach bocznych wtedy do takiego pojemnika można delikatnie wkropić kilka, kilkanaście centymetrów 6-ciennych wody uważając aby nie zalać jajek. Zwykle nie otwieram pojemnika częściej niż co miesiąc.
4.Odpowiednią wilgotność zapewniasz przez odpowiednie dobranie proporcji wody i Vermikulitu. dla gadów pustynnych proporcja masy wody do masy vermikulitu wynosi ok. 0.7/1 dla tropikalnych można dać 1/1
5. Temperaturę możesz dać ok 28-29stC a od 55 dnia obserwuj dwa razy dziennie jajka jak zobaczysz że zaczyna się coś kluć to zerwij naklejone wcześniej na otworki w wieczku taśmę.
Powodzenia

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Re: Inkubator, inkubacja - kilka pytan
Wysłano 12:09 09.02.2012

Bardzo dziekuję za pomoc

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl