A wiec jestem nowy na forum wiec witam i pozdrawiam wszystkich legwaniazy. Mam lega od miesiąca ale to nie wazne.
Jesli róbta co chceta to opowiem pewna zabawną historie. A wiec wyszedłem dzisiaj z domu byłem dosyc daleko juz od miejsca zamieszkania i w pewnym momęcie mama domnie dzwoni ze legwana przygniotła wielka kłoda w terra a mama nie otwiera terra kiedy ją o to nie prosze i do lega sie nie zbliza bo sie poprostu go boi jeszcze nie przyzwyczajona. Po godzinie wruciłem do domu spieszyłem sie jak mogłem, Wpadłem do domu jak churagan patrze do terra a leg sobie siedzi w rogu terra gdzie jest oparta ta 'kłoda' w dosyc dózej szczelinie i szczęsliwy bo para z froggera na niego spada obserwuje otoczenie. Troche zdenerwowałem sie na mame ze sie nie upewniła ze jest zgnieciony ale tez jestem wdzieczny ze mnie powiadomiła o jak by naprawde sie to stało to to by była tragedia.
Witam wszystkich na forum, jako nowo zarejestrowana.
W tym tygodniu jedziemy po legwana. Nigdy nie hodowałam legwanów, ale na przykład byłam w posiadaniu agamy. Agamę dostałam bo poprzedni właścicel nie miał ochoty się już nią zajmować.. I z legwanem jest podobnie.. już od trzech miesięcy nikt nalezycie się nim nie zajmuje.. Widziałam jak był karmiony samymi jabłkami i marchewką jak również sałata :O Nic co mogłoby mu sięw dużej mierze przydać.. Jestem ciekawa a jakiej jest kondycji, biedaczek.
Laska ma go 5 lat a nie była w stanie przeczytać na necie jak się zajmowac poprawnie legwanem! Ja czytałam cały dzień żeby nalezycie go przyjąć i wiem od niej o wiele więcej rzeczy ;/ W każdym razie terrarium mamy dostać razem z legwanem, ma ponoć wymiary 1.2 na 1m na 3.5m także chyba jest dość konkretne. Samego terrarium i legwana nie widziałam, po prostu zaoferowałam się, że jeśli nie chce się nim zajmować to ja go z chęcią przygarnę, bo szkoda żeby zdechł.. Biedaczek:(
O całej histroii dowiedziałam się od koleżanki (tej właścieclki biednego Dina) i zaraz zaczęłam czytać o legwanach i stiwerdziłam że podjemę się z mężem tego dosyć trudnego zadania, przywrócenia go do dobrej formy (o ile jest w złej, ale z opowiadań nie wygląda najlepiej) i zapewnienia mu odpowiednich warunków.
wszelkie pytania i wątpliwości będe pisać na meila.
Serdecznie pozdrawiam
_________________ "Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem."
jeden dzien to za malo by przygotowac sie do przyjecia legwana, czytaj dalej, malymi porcjami kazdego dnia www.legwanzielony.com - jest najlepsza lektura,
jak dostaniesz legwana zapewnij mu maksimum spokoju, zeby mial czas na odstresowanie sie po przeprowadzce, nalezy pamietac ze 5 latek to dorosly legwan, ze swoimi upodobaniami
powodzenia i cierplwosci zycze!
aha i jak juz go bedziesz miala wrzuc zdjecia na forum,
pomozemy Ci ocenic z grubsza stan legwana:)
Przeczytałam całą tą stronę
Czytam dalej i zapewne będe jeszcze długo czytać.
Musz siędobrze przygotowac na jego przyjęcie. W każdym bądź razie na pewno będe dużo pisać i zdjęcia wkleję w ten sam dzień jak go przetransportujemy..
A własnie co do transportu, to pisze żeby najpiwe w worek lniany a potem do kartonu, tak będzie dobrze ?
Jestem ciekawa jak się zachowa bo nawet tej "cudnej" właścicelki nie bedzie w domu żeby nam pomóc ;/ W końcu pewnie w jakimś stopniu ją toleruje ..
Ona twierdzi że on wszystkich kocha i jest bardzo przyjacielski..a mi wydaje się po prostu, że nie ma energii na to by pokazać jaki jest naprawdę.. Chociaz mam ndzieję, że się mylę..
Pozdrawiam!
_________________ "Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem."
Ten worek lniany nie wiem czy to dobry pomysł.Co do kartonu to włóż mu tam również butelkę z goracą woda i owin ręcznikiem zeby miał jakieś źródło ciepła bo na dworze ostatnio nie jest za ciepło.
Rzeczywiście super. Potwierdza się, ze rozmiar nie ma znaczenia, taki mały ten samczyk, a taki sprawny Dla wszystkich, którzy chcieliby mieć więcej niż jednego legwana widać jakiego rozmiaru trzeba mieć terrarium.
_________________ Legwan jest jak MediaMarkt - nie dla idiotów : Pozdrówko, (Długi)
Ale zobacz pietros77 jakie to ,,brutalne". One są małe a co dopiero jakby większe smoki były. **wyobraź sobie jaka jazda by była XD Terra w strzepach ;]
_________________ By natura widziała w nas przyjaciół, nie wrogów...