Mam nadzieje że nie wrzuciłem do złego działu bo w sumie potrzebuje bardziej porady niż chce się pochwalić gotowym flexarium
Dokładny kosztorys podam jak całkowicie skończe
wstępnie:
Klej do marmuru - 26 zł (ostatnia warstwa)
Atlas - 5 kg - 10 zł (odkupiłem resztki z worka 25 kg)
2 x pigment łososiowy - 10 zł
styropian - miałem
pędzle etc miałem
Flexarium dla agam brodatych
długość blatu wynosi 170 / 60 cm
w weekend planuje zrobić rusztowanie na siatkę wys. 80 cm , dorobić z jednej strony nogi z drugiej koła tak żeby było łatwe w przemieszczaniu od/do słoneczka
i teraz moje pytanka :
ad.1. jakiś pomysł z czego zrobić rusztowanie ? (planuje skoczyć na złom kupić jakaś starą ławkę szkolną + jakieś pręty, większe części z ławki pospawać w narożniki tak żeby mniejsze prety można było w miare swobodnie wyciągać i wkładać tak żeby nie było problemu z rozmontowaniem tego)
ad.2. jakiś pomysł jakiej siatki użyć ? mile widziane linki do allegro (wiadomo że z tworzywa sztucznego tak żeby się zwierzaki nie pokaleczyły ,ale coś więcej info by mi się przydało, byłem w castoramie , w sumie najlepsze co znalazłem to zieloną siatę z oczkami 1 cm, ale zielony jakoś mi do tego wszystkiego nie pasuje)
ad.3. jakiś pomysł skąd dorwać 10 metrów zamka błyskawicznego w miarę dobrej cenie ? ( normalnie 20 zł za metr = 200 zł co się średnio kalkuluje)
ad.4. jakiś sprytny pomysł na nogi i koła tak żeby je można bylo złożyć/schować pod blat ? ( jeśli to nie wypali to jakiś rozkręcany patent wykombinuje)
Kilka dni później ;
Flexarium
Przed wszyciem zamka
Flexarium
po wszyciu zamka
Flexarium
laski sie grzeją
Ostatnio zmieniony przez Crowin dnia 22:39 17.04.2012, w całości zmieniany 1 raz
po części masz już skończone, więc dział się raczej nada.
co do mojej opinii to zepsułeś efekt końcowy, znacznie bardziej a w zasadzie cholernie podoba mi się to co widzę na 4 zdjęciu od góry. o ile te krzaczki mocno siedzą, bo agamy mają swoją masę.
nóżki i kółka to świetny pomysł, będzie jeździć ale nie powinno się bujać na wszystkie strony.
ad1: rama musi być z czegoś solidnego, polecałbym właśnie te profile kwadratowe zamknięte alu/stalowe- jak mówisz "nogi od ławki szkolnej" . nadadzą się, no i mają zaokrąglone brzegi.
ad 2: siatka to na pewno stalowa- pokaleczyć się nie pokaleczą, ale musisz dobrze przymocować, pomyśl jakby to zrobić. wiadomo jakie te jaszczurki mają pazury, więc tworzywo odpada, poszarpią w drobny mak.
polecałbym ci kolejną wyprawę do castoramy, tam jest taka siatka na ogrodniczym metalowa, chyba służy do zabezpieczania drzewek przed gryzoniami. wiem że ma oczka 1x1mm, więc mógłbyś nawet karmić agamki w tym flexarium. i cena chyba 18 zł za metr bieżący, też przystępna. niestety nie pamiętam jakiej grubości drut, ale jak na gryzonie i ich zęby to pazury agam też wytrzyma.
ad 3: zakoś babci, pasmanterie, zakoś mamie, wyjmij ze starego śpiwora lub namiotu . inne pomysły nie przychodzą mi go głowy.
ad 4: polecałbym niechowane, bo więcej się umęczysz niż to będzie warte, no i trzęsienia ziemi przy składaniu i rozkładaniu. ja bym zrobił tak: po jednej dłuższej stronie wmontuj kółeczka do mebli (w casto są, albo takie jak mają krzesła biurowe albo normalne kółeczko do dokręcania) i do tego dał na środku jedną i na drugim boku 2 nózki. i wtedy wystarczy że podniesiesz bok i sobie przejedziesz, nie musisz nigdzie nurkować.
co do mojej opinii to zepsułeś efekt końcowy, znacznie bardziej a w zasadzie cholernie podoba mi się to co widzę na 4 zdjęciu od góry. o ile te krzaczki mocno siedzą, bo agamy mają swoją masę.
co do efektu końcowego chciałem sprawdzić jak to przy czerwonym piasku wygląda (dno będzie tym piaskiem wysypane) , pewnie i tak z czasem go wyzamiatają wiec skałka będzie miała jasną barwe tym bardziej że piasek nie jest jakoś mocno przymontowany tylko po prostu wysypany na mokry klej
każda roślinke dość mocno wbiłem w steropian + dodatkowo przejechałem w koło klejem tak żeby się dobrze trzymało
ZupkaChinska napisał/a:
nóżki i kółka to świetny pomysł, będzie jeździć ale nie powinno się bujać na wszystkie strony.
pomysł zaczerpnąłem z poniższego grila ;p po mimo gabarytów nie ma problemów w transportowaniu w razie "W" nawet przez jedna osobę
ZupkaChinska napisał/a:
ad1: rama musi być z czegoś solidnego, polecałbym właśnie te profile kwadratowe zamknięte alu/stalowe- jak mówisz "nogi od ławki szkolnej" . nadadzą się, no i mają zaokrąglone brzegi.
zobaczymy co znajde na składzie ale taki sprzęt był by najlepszy
ZupkaChinska napisał/a:
ad 2: siatka to na pewno stalowa- pokaleczyć się nie pokaleczą, ale musisz dobrze przymocować, pomyśl jakby to zrobić. wiadomo jakie te jaszczurki mają pazury, więc tworzywo odpada, poszarpią w drobny mak.
z tego co się orientuje wkupnych flexariach jest siatka podobna do siatki wędkarskiej która jest słabsza od siatki ogrodowej, jakoś nie przekonuje mnie ta siatka stalowa, zawsze od dołu jakies 10 cm moge dac drugą warstwę drobniejszej siatki ogrodowej w razie w.
ZupkaChinska napisał/a:
polecałbym ci kolejną wyprawę do castoramy, tam jest taka siatka na ogrodniczym metalowa, chyba służy do zabezpieczania drzewek przed gryzoniami. wiem że ma oczka 1x1mm, więc mógłbyś nawet karmić agamki w tym flexarium. i cena chyba 18 zł za metr bieżący, też przystępna. niestety nie pamiętam jakiej grubości drut, ale jak na gryzonie i ich zęby to pazury agam też wytrzyma.
jak wyżej,
ZupkaChinska napisał/a:
ad 3: zakoś babci, pasmanterie, zakoś mamie, wyjmij ze starego śpiwora lub namiotu . inne pomysły nie przychodzą mi go głowy.
większośc pasmanteri w okolicy obskoczyłem i nie stety nie znalazłem , ale zgarniecie zamka z odzysku to nie jest taki głupi pomysł
ZupkaChinska napisał/a:
ad 4: polecałbym niechowane, bo więcej się umęczysz niż to będzie warte, no i trzęsienia ziemi przy składaniu i rozkładaniu. ja bym zrobił tak: po jednej dłuższej stronie wmontuj kółeczka do mebli (w casto są, albo takie jak mają krzesła biurowe albo normalne kółeczko do dokręcania) i do tego dał na środku jedną i na drugim boku 2 nózki. i wtedy wystarczy że podniesiesz bok i sobie przejedziesz, nie musisz nigdzie nurkować.
poczatkowo plan był taki aby dziamdziary na wsi były cały czas we flexarium i w dzien i w nocy z tym że na noc flexa wnosił bym do domu, składał nogi i kładł na podłodze ,ale chyba masz racje, wezmę zapasowe terra na wieś i tam będą spały ,a grzały tyłki we flexa
koła kupie troche większe ale z tymi nogami to dobry myk, nawet nie wiedziałem ze jest takie cos ;p
Tomik5 napisał/a:
Na allegro kupisz 10 metrów za ok. 30 zł
mógł bys link zapodać ? wszędzie gdzie patrze to już na wymiar ucięte albo cienizna do poscieli
Ogólnie na złomie nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś do pospawania.
Co do zamków
http://allegro.pl/tasma-suwakowa-zamek-blyskawiczny-na-metry-ss-i1589672736.html 1zł za metr, z takiego akurat korzystam do tej pory w transporterze domowej roboty dla szczurów itp i sprawdza się, odpukać, bardzo dobrze. Poza tym masz 5mm zwoju, a nie po 3 jak w większości suwaków, nawet droższych bywa.
Co do profili pomyślał bym nad zwykłymi nawet drutami zbrojonymi z jakieś budowy za grosze (piwo dla robotnika) , skoro jak mówiłeś masz dostęp do spawarki to powinieneś sobie dać rade!!
niestety ten plastikowa siatka jest najbardziej dostępnym surowcem, ale w sklepie budowlanym znajdziesz i taka czarną z mniejszymi oczkami (widziałem w budowlanym na Bieżanowie Starym w Jawor -że , ale pewnie w innym strikto budowlanym a nie w obi ,castoramie itp znajdziesz coś podobnego.... (wiem wiem budowlane to one są ale jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego )
co do zamku błyskawicznego to nie pomogę ale zawsze możesz coś innego wymyśleć , ale z pewnościa nie będzie to takie łatwe w obsłudze;)
ale przykładowo na rzepy http://www.flek.pl/szczegoly/819/tasma_rzep_40_mm 1,30 metr 40 mm szerokości .... Oczywiście to tylko alternatywa!
aaaaa kółka to koszt ok 3 zł szt. z nośnością około 40 kg na kółko więc 160 kg na całe "terrarium" bo sam myślałem czy pod terrarium ich nie dać bo to jednak wygoda więc w tym temacie jestem na bieżąco;)
Co do siatki napisz do nich , powinni Ci pomóc http://www.sieci-korsze.pl/ i może cenowo się nie okaże to jakoś bardzo nie korzytne daj znać jak coś na prv co i jak ))
Co do podłoża tego przykładowego Twojego i po co ta folia? To też się nad tym zastanawiałem temu edytowałem widomość ,bo nic mi nie przychodzi do głowy no poza 2 opcjami.Zależy dla jakiego zwierzaka było to budowane bo ,może zabezpieczenie przed wodą i tam woda jest w codziennym użytkowaniu, dla lepszego czyszczenia ale to raczej wiele nie pomoże.... )))
Co do profili pomyślał bym nad zwykłymi nawet drutami zbrojonymi z jakieś budowy za grosze (piwo dla robotnika) , skoro jak mówiłeś masz dostęp do spawarki to powinieneś sobie dać rade!!
drut zbrojony wydaje mi sie mało estetyczny i na takiej długości może się bujać , najpewniej jakaś ławka szkolna pójdzie do rozbiórki
DONIEC napisał/a:
niestety ten plastikowa siatka jest najbardziej dostępnym surowcem, ale w sklepie budowlanym znajdziesz i taka czarną z mniejszymi oczkami (widziałem w budowlanym na Bieżanowie Starym w Jawor -że , ale pewnie w innym strikto budowlanym a nie w obi ,castoramie itp znajdziesz coś podobnego.... (wiem wiem budowlane to one są ale jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego )
obskoczę parę sklepów jutro zobaczymy co z tego wyjdzie
DONIEC napisał/a:
co do zamku błyskawicznego to nie pomogę ale zawsze możesz coś innego wymyśleć , ale z pewnościa nie będzie to takie łatwe w obsłudze;)
ale przykładowo na rzepy http://www.flek.pl/szczegoly/819/tasma_rzep_40_mm 1,30 metr 40 mm szerokości .... Oczywiście to tylko alternatywa!
kupiłem już ten który anonim podrzucił, wychodzi to za grosze w porównaniu do sklepów "stacjonarnych" zobaczymy jak sie bedzie sprawować
DONIEC napisał/a:
aaaaa kółka to koszt ok 3 zł szt. z nośnością około 40 kg na kółko więc 160 kg na całe "terrarium" bo sam myślałem czy pod terrarium ich nie dać bo to jednak wygoda więc w tym temacie jestem na bieżąco;)
Co do siatki napisz do nich , powinni Ci pomóc http://www.sieci-korsze.pl/ i może cenowo się nie okaże to jakoś bardzo nie korzytne daj znać jak coś na prv co i jak ))
kółka i zamontowanie nóg chce wykombinować tak jak jest przy grilu wyżej , estetycznie wygląda i nie ma problemu z transportem
Ci od siatki zajmują sie raczej hurtem ;p po za tym średnio na jeża pasuje mi wysyłka bo przez weekend się chce tym zająć a jutro już czwartek
DONIEC napisał/a:
Co do podłoża tego przykładowego Twojego i po co ta folia? To też się nad tym zastanawiałem temu edytowałem widomość ,bo nic mi nie przychodzi do głowy no poza 2 opcjami.Zależy dla jakiego zwierzaka było to budowane bo ,może zabezpieczenie przed wodą i tam woda jest w codziennym użytkowaniu, dla lepszego czyszczenia ale to raczej wiele nie pomoże.... )))
w tym flexarium mieszkają brodacze na pierwszej fotce je zresztą widać wiec raczej woda odpada ;p
ostatnie pytanie co do pomocy, flexa bedzie stało przeważnie na zewnątrz (wiadomo) przez całą noc, w tym czasie dziamdziary będą spały w domu w terra , chciałem uszyć dodatkowo jakiś pokrowiec z nieprzemakalnego materiału tak zeby mi go nie zalało podczas deszczu, jakiś pomysł jakiego materiału mógł bym uzyć ?
polyester z jakiego robi sie tropiki przeciwdeszczowe do namiotow. Ewentualnie mozesz poszukac w necie lub sklepach o tematyce survival, turystyka itp. Musialem odkupywac raz tropik i zaplacilem za niego cos kolo 30zl na taka spora jedynke. Mysle, ze nie ma sensu inwestowac super grubej kasy na wypasione materialy.
ja jednak co do kółek to schowałbym je pod nie, te co ci wysłałem jakbyś znalazł takie mocniejsze jakieś. bo te grillowe z boku mnie nie przekonują.
siatka- wędkarska fajny pomysł, ale ryby nie mają pazurów ja bym się bał dawać z tworzywa, chyba że znajdziesz naprawdę mocną, grubą i z małymi oczkami- tak żeby pazurki się ślizgały.
a co do tej folii to mam pewną teorię... mianowicie ona jest CZARNA!
i w związku z tym błyskotliwym stwierdzeniem, może się nagrzewać lepiej niż piasek (od słońca). a ponieważ jest przyciśnięta to nie będzie jej wywiewać (bo czarny piasek też jest>allegro).
właśnie zamierzam się z czymś takim pobawić co do siatki to z tego samego co flexaria robione są moskitiery do kupienia w otsac< ldil< często już z rzepami.
konstrukcja letka i łatwa w obróbce z rurek pcv do wody 1/2" wydaje się wystarczająco stabilna.
Rozważam dwie opcje profile aluminiowe na nity albo właśnie rurki.
Najmniej roboty przy rurkach potrzeba 8 kolenek i około 16-20 trójników do połączeń rurka w zależności od potrzebnych rozmiarów klej i doro.
Taka konstrukcję kleimy, albo przewiercamy i skręcamy wszystko zależnie od chęci obszywamy siatką wszywamy zamek i wsio.
ewentualnie jak kogos razi biały kolor rurek można je pomalować na czarno.
właśnie zamierzam się z czymś takim pobawić co do siatki to z tego samego co flexaria robione są moskitiery do kupienia w otsac< ldil< często już z rzepami.
Ja kupiłem w OBI czarną siatkę plastikową 10 m / 1 m - 70 zł. Cudów nie ma ,ale tragedii też nie ;p
mayadam napisał/a:
konstrukcja lekka i łatwa w obróbce z rurek pcv do wody 1/2" wydaje się wystarczająco stabilna.
Rozważam dwie opcje profile aluminiowe na nity albo właśnie rurki.
Najmniej roboty przy rurkach potrzeba 8 kolenek i około 16-20 trójników do połączeń rurka w zależności od potrzebnych rozmiarów klej i doro.
Taka konstrukcję kleimy, albo przewiercamy i skręcamy wszystko zależnie od chęci obszywamy siatką wszywamy zamek i wsio.
ewentualnie jak kogos razi biały kolor rurek można je pomalować na czarno.
Podkradłem Ci pomysł i własie tak zrobiłem ;p
pcv do wody 1/2 - 24 metry - 60 zł
14 trójników - 20 zł
Pcv na dł 1 m jest dość stabilna, zrobiłem z tego również nogi i stojak który jest schowany pod blatem, w środek weszły rurki miedziane r 15 mm tak aby to usztywnić i utwardzić. Troche zabawy z wszywaniem zamka było ale dałem rady. Flexarium otwierane na jeden zamek od góry, jak narazie to w zupełności wystarcza
Flexarium działa jak powinno , dziewczęta zadowolone więc czego więcej chcieć ?
Flexarium
Przed wszyciem zamka
Flexarium
po wszyciu zamka
Flexarium
laski sie grzeją
zostało pare poprawek pielęgnacyjnych ale myśle ze jest w miare ok
cały koszt 300 zł + -
i kilka nocy nie przespanych bo w dzień nie było czasu żeby to zrobić