Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Dziwne zachowanie po zimowaniu
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Dzangyl

[z nami 375 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Dziwne zachowanie po zimowaniu
Wysłano 12:30 10.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Wiek gada: 20 miesięcy
Data zakupu: 9 miesięcy
Długość gada: 47 cm
Waga: ---
Ilość sztuk: 1
Wielkość terrarium: 110/60/50
Rodzaj stosowanego podłoża: Różne rodzaje kostki bukowej, wymieszane
Temperatura: standard
Rodzaj stosowanego oświetlenia %UVB: świetlówka wymieniana 4 miesiące temu
Suplementy: standard
Dieta: świerszcze, karaczany + roślinki które je bardzo ale to bardzo niechętnie
Badanie kału: wykonane jakieś 2 miesiące temu
Zdjęcia: brak
Opis: poniżej

Moja agamka skończyła właśnie zimowanie, przed jego rozpoczęciem zrobiłem badania kału, weterynarz wykrył jakieś robaczki, niewielką ilość ale wykrył. Podałem jej lek, który mi dał i po jakimś czasie Kryśka poszła spać. W ostatnich dwóch tygodniach zaczęła się wybudzać, jej apetyt jest przeogromny pierwszy posiłek był spory ale kupę wydaliła dopiero po 4-5 dniach i do tego bardzo się nad nią męczyła (była strasznie "ubita" (twarda)) jednak teraz gdy (po drugim i trzecim posiłku) zrobiła drugą po zimowaniu kupkę to byłą ona już ok. Oprócz tego bardzo często otwiera pyszczek, wiem, że agamy robią to w celu ochłodzenia ale ona nigdy przedtem tak często tego nie robiła.

Moje pytanie brzmi czy jest się czym martwić i należy jeszcze raz zbadać kał czy może w tym zachowaniu nie ma nic dziwnego? Ktoś miał podobne doświadczenia?

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Re: Dziwne zachowanie po zimowaniu
Wysłano 13:29 10.02.2012

W faq zimowania wyraźnie jest napisane żeby brodaczy nie napychać zaraz po zimowaniu, delikatne jedzonko, a nie karmienie na maxa bo ma apetyt, wynikiem tego jest min. późna, wymęczona, twarda kupa.

Porównaj temperaturę jaką miałeś w mieszkaniu 2-3 miesiące temu, a teraz, jest szczyt sezonu grzewczego, co za tym idzie brodacz ma większą temp w terrarium tym bardziej jeśli terra stoi gdzieś nie daleko kaloryfera.

Weź termometr i sprawdź jaka jest temp przy wyspie ciepła, i w reszcie pojemnika. Jeśli jest za wysoka to zmień żarówki na mniejszą moc i zostaw tak do wiosny

Dzangyl

[z nami 375 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 14:04 10.02.2012

Hmm... czytałem to FAQ wiele razy i musiało mi to jakoś umknąć jeżeli chodzi o ten szczyt sezonu grzewczego to w moim pokoju grzejnik jest zakręcony bo gdy jest odkręcony to temperatura staje się nie do wytrzymania a poza tym nie jest potrzebny do utrzymania normalnej temperatury na poziomie 21-23 stopni w pokoju, nawet zimą. W całym mieszkaniu odkręcony jest jedynie mały grzejniczek w kuchni ale wątpię aby podnosił on jakoś temperaturę w całym mieszkaniu, zresztą ja odczuwam zwykła, taką jak przez cały rok.

Aha i kilkanaście minut po założeniu tego tematu agama chciała wyjść z terra to ją wypuściłem i sobie pobiegała po pokoju i nawet wtedy otwierała kilka razy pysk, mimo tego, że w pokoju są max 24 stopnie.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 15:03 10.02.2012

to może jest to po prostu objaw strachu ? boi się i dziobek otwiera ostrzegawczo.

Ewentualnie poproś Panią Martę Marciniak na pw, aby wypowiedziała się w temacie, może to być równie dobrze problem związany z drogami oddechowymi

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 15:04 10.02.2012

Brawo za dokładny opis,są wszystkie dane:))
Ale niestety nie przychodzi mi nic na myśl-dlaczego dalej otwiera paszczkę.Jedyne co mi się kojarzy jako-tako,że może jest trochę odwodniona po zimowaniu(może również z tego powodu taka zbita kupa) i ma wysuszoną śluzówkę i to jej tak przeszkadza że otwiera dzioba .Daj jej pić zakraplaczem i zobaczysz czy to pomoże.
Ale może się wygłupiłam i to coś innego.Pozdrawiam:))

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Wysłano 17:17 10.02.2012

moja agama tez tak otwiera pyszczek nawet na kilka minut i jak ja wyjme z terrarium to tez tak otwiera. tez nie wiem czym to jest spowodowane i na forum juz kilka razy sie spotkałem że ktoś sie o to pytał.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl