Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Dziwne zachowanie agamy, proszę o pomoc.
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

ozi1190

[z nami 407 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Dziwne zachowanie agamy, proszę o pomoc.
Wysłano 18:33 17.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam. Niedawno wróciłem do domu i zajrzałem do agamek. Światło już w terrarium zgasło jednak samiczka nadal nie śpi. Siedzi na kamieniu, cały czas otwiera pysk jakby jej coś stanęło w gardle, ale to raczej niemożliwe bo od wczoraj nic nie jadła. Przybrała też ciemnych barw i "nadymała" brodę. Cały czas otwiera buzię i zamyka. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Robi też tak jakby uniki przed czymś. Proszę o szybką pomoc! Pozdrawiam

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Re: Dziwne zachowanie agamy, proszę o pomoc.
Wysłano 19:42 17.02.2012

Moja agama tez tak ma z tym pyskiem czasami otwiera na kilkanascie sek. a nawet dluzej. pytalem sie weteryniarza od gadow dlaczego tak robi i mi powiedzial ze to albo w celach obronnych lub regoluje sobie wilgotnosc. tez mnie to pytanie nurtuje dluzszy czas i nie moge znalesc jednoznacznej odpowiedzi. opinie sa rozne nawet na forum.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 19:48 17.02.2012

przy wygrzewaniu , otwieranie pyska oznacza regulowanie temperatury ciała i jest to najzwyczajniejsze zjawisko, tak samo przy obronnie masz racje ,że pysk jest otwarty z nadmuchaną brodą jak i całego ciała. Problem się pojawia tak jak teraz masz,że otwiera pysk i wykrzywia ją całą w momencie gdy w terrarium nie ma już tak wysokiej temperatury, powodów może być wiele ,ale i tak się musisz udać do jakiegoś specjalisty:

-odwapnienie

jak wygląda suplementacja Ca? oraz kiedy i czy w ogóle były wymieniane promienniki UVB?

-zbyt niska wilgotność w terrarium
-pylące podłoże?

-Problemy z układem oddechowym
- a nawet zaczopowanie i próby zwrócenia/wydalenia pokarmu

Kiedy ostatni raz jadła , wydalała?

ozi1190

[z nami 407 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 20:03 17.02.2012

UVB wymieniałem jakieś 3-4 mies temu. Wapno jaszczurki dostają praktycznie z każdym podanie im świerszczy. Ostatnio jadły 2 dni temu ale nie zauważyłem żeby robiła kupę od ostatniego jedzenia. Na pewno nie reguluje ona temperatury ciała.

Jak by się zachowywała gdyby coś jej stanęło w gardle np. kawałek kostki kokosowej i jak mogę sprawdzić czy tak się nie stało? Jaszczurka od 2 godzin prawie nie może zasnąć, cały czas otwiera ten pysk jakby chciała coś zwrócić. Nie mam pojęcia co się stało, boje się o nią a nawet nie mam jak w tym momencie pojechać do weterynarza

Co sądzicie o tym, żeby jej zrobić kąpiel?

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 20:09 17.02.2012

jakiego podłoza uzywasz?? W pierwszej kolejności zapal śiwtalo w terrarium. Weź ją na rece i zobacz czy moze nie ma jakiegos włokna kokosowego w ,,pyszczku,,. jesli nic nie widac to daj jej cos do zjedzenia, np. swierszcza, moze z pokarmem pozjdzie, jesli nie chce zjesc to nalej jej wody do pyszczka. Jeśłi to nie pomoze to mozesz zrobić jej ciepła kąpiel i masowac brzuszek bo to tak jak napisał DONIEC moze byc zaczopowanie lub problemy z układem oddechowym... bierz sie szybko do roboty!!! i pisz na bierząco, siedze teraz na niecie to pomoge

Ostatnio zmieniony przez dawidek19875 dnia 20:16 17.02.2012, w całości zmieniany 1 raz

ozi1190

[z nami 407 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 20:12 17.02.2012

Kostka kokosowa

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 20:19 17.02.2012

To na początek zrob tak jak napisałem wyzej, zajrzyc do pyszczka i zobacz czy nic tam nie widac, jak nie daj cos do zjedzenia, jak nie chce jesc to nalej wody do pyszcza i napisz co sie dzieje

ozi1190

[z nami 407 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 20:31 17.02.2012

Nic nie widzę kiedy otwiera pysk, nie chce w ogóle jeść (dałem jej świerszcza). Skropliłem jej też na pyszczek trochę wody ale w ogóle nie zareagowała. Cały czas ma postawioną, twardą brodę :/ Juz od 2 godzin :/

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 20:44 17.02.2012

Poproś jakąś drugą osobę by Ci pomogła, i otworz jej delikatnie pyszczek i nalej troszke wody, caly czas ma odruchy wymiotne? i jutro odrazu usun ta kostke kokosową, bo to nie jest dobre podłoże dla brodaczy. Podalem Ci na PW moj numer gg. odezwij sie teraz to pomoge przez gg

ozi1190

[z nami 407 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 20:49 17.02.2012

Tak, cały czas otwiera pyszczek i po chwili powoli zamyka. Za nic nie daje sobie go otworzyć ale będę próbował dalej. Co myślisz o ciepłej kąpieli teraz i ew. masażu brzuszka?

Zaraz dam filmik na youtube krótki jak to wygląda.

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 21:14 17.02.2012

oto link:

http://www.youtube.com/watch?v=vbvv5-23WHk&feature=youtu.be

Pomóżcie. Mi to wyglada jakby mocno nabierala powietrze, ale zaniepokoiło mnie te jej wygnanie

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Wysłano 21:20 17.02.2012

wyglada jak by cos polknela tak to przynajmniej wyglada. jutro weteryniarz jak najszybciej. mozesz jeszcze kompiel jej zrobic co rozluznia narzady wewnatrz agamy napewno nie zaszkodzi.

matadorka

[z nami 166 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 21:26 17.02.2012

Kurczę, ewidentnie wygląda to tak jakby miała problemy z oddychaniem. Bardzo możliwe, że coś jej utknęło. Ja niestety nie umiem Ci pomóc, ale może napisze do Pani Marty na PW może jeszcze dziś wejdzie i pomoże. Postaraj się ją napoić.

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 21:38 17.02.2012

No wlasnie chciałem prosic o numer do P. Marty. Kolega zrobil juz kąpiel, zrobila kupke wiec zaczopowanie odpada

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:42 17.02.2012

Włóż ją do ciepłej kąpieli,nalej sporo wody-ale zeby paszczka wystawała bo sie utopi.Pomasuj delikatnie od gardziołka do dołu i spróbuj coś wyczuć,czy coś ma w gardle.Może coś utkwiło to jak się w wodzie rozlużni to da radę połknąć.Pisz na bieżąco ja też siedzę na forum

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 21:49 17.02.2012

No ja pisze z kolegą na gg i bede wam zdawał relacje na bierząco;)

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 22:24 17.02.2012

Dwa razy juz zrobila kupke w wodzie, ale dalej sie gnie i syczy przy oddychaniu. Kolega sprawdzał juz dwa razy przewod pokarmowy i mowi ze nic tam nie wyczuwa. Wydaje mi sie ze to cos bedzie z układem oddechowym. bo jesli kupke zrobila normalnie a widac wyraznie ciezki oddech tak jak podczas infekcji drog oddechowych, tylko caly czas dziwi mnie te wyginanie. Kiedys kupiłem warana i jak dojechal do mnie to wyginał sie podobnie i okazalo sie ze to przegrzanie, tylko wtedy nie syczal i te wyginania dotyczyly bardziej glowy, gieła mu sie glowa we wszystkich kierunkach. Mozna tak gdybać, ale glownie chodzi o to by agama dozyla do jutra, bo z rana własciciel odrazu pojedzie do weta

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:36 17.02.2012

Napisałam przed chwilą do dr.Marciniak,może przeczyta i zaraz coś poradzi.Można jeszcze zajrzeć jej niestety siłą do gardła.Trzeba by ją zawinąć w ręcznik żeby nie mogla uciec i przy ostrym świtle zajrzeć do paszczki .Może dosyć blisko jest coś co da się wyciągnąć pensetą.Niech ozi spróbuje

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:41 17.02.2012

No i jak?Wiesz coś?

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:45 17.02.2012

Dawid adres dr.Marciniak jest w temacie CIĄŻA UROJONA to napisz do Niej i wyślij na ZNAJDŻ UŻYTKOWNIKA bo ja nie mogę-jak dr.jest gdzieś w internecie to Ją ta wiadomość znajdzie

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl