Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Dziwne łuski (?)
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Dziwne łuski (?)
Wysłano 12:42 20.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam!
Moja agama ma okolo 45cm. Ma ponad poltora roku. Terrarium 120x55x55. Uv zmieniana 5 miesiecy temu, temp pd żarówka to 38-40*. W kryjowce okolo 25*. Podłoże to piasek. Je co popadnie (nieograniczone ilosci). Kupe robila wczoraj. Ciagle wali nosem wszybe i drapie (czyli chyba chce biegac). Wiec jest wypuszczana czesem nawet codziennie. Jest to na 80% samiec. Wylinke miala nawet nie pamietam kiedy. Wilgotnosc jest ok bo jest i miska z woda i w pojemnik niezbyt duzy z mchem (nie ma do niego dostepu). Zjada owoce.
Ale dzisiaj zauwazylem 10 przebarwionych łusek. Normalnie bym sie nie martwil ale to jest w okolicach kloaki. Te łuski nie sa obok sie bie tylko w odległosci 1-1,5cm. Na lewej nodze sa 4 na prawej 3 i na kloace tez 3. Przebarwione sa na kolor mocno brazowy. Czy mam sie martwic? Niestety nie moge teraz dodac zdjecia moze jutro dam rade.
Licze na szybka pomoc!

EDIT: W tych miejscach sa takie jakby uwypuklenia. Ale tylko w jednym miejscu. Prosze pomozcie to moja pierwsza agamka dlatego sie o nia bardzo martwie! Aha jeszcze to nie sa dokladnie luski tylko takie jakby kólka.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Re: Dziwne łuski (?)
Wysłano 13:42 20.02.2012

Pewnie chodzi Ci o łuski które są widoczne w temacie - http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=561529&start=0 (pierwsza od dołu fota w moim poście)

jeśli tak to są to pory udowe. Nie ma się czym martwić

bartoszkk1

[z nami 751 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Re: Dziwne łuski (?)
Wysłano 18:49 21.02.2012

Crowin ma racje prawdopodobnie są to pory udowe. U samców są bardziej uwypuklone u samic mniej.
Zaobserwowałem u moich samców po okresie zimowania że się troszkę bardziej uwidoczniły, i wygląda że samce się wyczuwają bo obaj chcą się przedostać do drugiego terrarium.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl