Witam!
Moja agama ma okolo 45cm. Ma ponad poltora roku. Terrarium 120x55x55. Uv zmieniana 5 miesiecy temu, temp pd żarówka to 38-40*. W kryjowce okolo 25*. Podłoże to piasek. Je co popadnie (nieograniczone ilosci). Kupe robila wczoraj. Ciagle wali nosem wszybe i drapie (czyli chyba chce biegac). Wiec jest wypuszczana czesem nawet codziennie. Jest to na 80% samiec. Wylinke miala nawet nie pamietam kiedy. Wilgotnosc jest ok bo jest i miska z woda i w pojemnik niezbyt duzy z mchem (nie ma do niego dostepu). Zjada owoce.
Ale dzisiaj zauwazylem 10 przebarwionych łusek. Normalnie bym sie nie martwil ale to jest w okolicach kloaki. Te łuski nie sa obok sie bie tylko w odległosci 1-1,5cm. Na lewej nodze sa 4 na prawej 3 i na kloace tez 3. Przebarwione sa na kolor mocno brazowy. Czy mam sie martwic? Niestety nie moge teraz dodac zdjecia moze jutro dam rade.
Licze na szybka pomoc!
EDIT: W tych miejscach sa takie jakby uwypuklenia. Ale tylko w jednym miejscu. Prosze pomozcie to moja pierwsza agamka dlatego sie o nia bardzo martwie! Aha jeszcze to nie sa dokladnie luski tylko takie jakby kólka.
_________________ Zanim przemówisz posłuchaj,zanim zareagujesz pomyśl, zanim wydasz zarób,zanim się poddasz spróbuj
Crowin ma racje prawdopodobnie są to pory udowe. U samców są bardziej uwypuklone u samic mniej.
Zaobserwowałem u moich samców po okresie zimowania że się troszkę bardziej uwidoczniły, i wygląda że samce się wyczuwają bo obaj chcą się przedostać do drugiego terrarium.
_________________ Karmowka RZESZÓW!! Karaczany szare cena 15zł/100 sztuk.