Otóż mam w domu samca agamy brodatej karłowatej ma on ok.rok(12 miesięcy) i chciałbym dopić samice.I tu pojawiają się następujące pytania pytania:
-Czy można teraz dopuścić samice?
-Czy możę być jedna samica czy muszą być 2? Bo już sam nie wiem jedni mówili mi że muszą być 2 inni że może być jedna i to odemnie zależy czy chce 1 czy 2...
-Czy robiliście tak i czy akceptowały się?
Wszystko zależy od tego, czy posiadasz odpowiedniej wielkości zbiornik i czy w razie czego będziesz dysponować osobnym terrarium, jeśli zwierzęta trzeba będzie rozdzielić. Ponadto decydujące znaczenie ma również wielkość i waga samicy, a także jej wiek. Agamy powinny mieć te same rozmiary ewentualnie dopuszczalna jest bardzo nieznaczna różnica. Samica powinna mieć ponad rok - zapłodnienie u zbyt młodych osobników zazwyczaj wiąże się komplikacjami zdrowotnymi. Co do ilości osobników rzeczywiście zdania są podzielone, jednakowoż wiadomym jest, że w odróżnieniu do vitticeps, henryki są mniej agresywne i dopuszczalne jest trzymanie pary - pod warunkiem wnikliwej obserwacji interakcji pomiędzy nimi. W razie nadmiernej agresji bądź męczących zalotów samca zwierzęta należy rozdzielić i dokupić drugą samicę.
Terrarium 115cmx60cmx60cm (dlugość x wysokość x głębokość) więc myśle że dla 2 osobników będzie ok. To że samice trzeba oddzielić jakby co to akurat wiem terrarium będzie no ok dzięki wielkie pomogłeś mi bardzo.
Pozdrawiam Piotrek
Zbiornik jest jak najbardziej odpowiedni, w razie czego będzie można nawet przedzielić go na pół. Proszę pamiętać o koniecznej kwarantannie nowego gada, w trakcie której należy wykonać badania kału obu jaszczurek oraz podjąć ewentualne leczenie farmakologiczne (jeśli któreś jest nosicielem pasożytów) przed umieszczeniem obu osobników w jednym terrarium. Pozdrawiam serdecznie.