Witam. Moja agamka ma 1.5roku, terrarium 130x50x60.
Jest to samiec. Czy mogę mu dokupić towarzystwo?
Dużo czytałem i widzę że nie może być 2x samców, ale pary ( 1 samiec i 1 samica) też nie bardzo.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Nie chcę żeby doszło do agresywnych zachowań.
Czyli musiałbym dokupić dwie samice ? A jak wygląda sprawa z rozmnażaniem i składaniem jaj?
Musiałbym dokupić jakieś awaryjne drugie terra?
Czy samiczki które bym dokupił muszą być zbliżonej wielkości do mojego smoka czy mogą być malutkie?
Musza byc zbliżonej wielkosci i nawet musza miec juz ponad rok a nawet najlepiej jak bys kupil nie mówie, że idealne ale zeby byla roznica 2-3 cm i nic wiecej bo jak twoj samiec zabierze za te samice to bedą sie walić jak domy w afganistanie . A szkoda zeby mlode samice ktore nie przekroczyly a raczej dobily do tej 40 cm juz mialy jaja i potem problemy z nimi same bedą. Moja rada taka szukaj doroslych samic około 2 latek (Taka 2 latka to dopiero 1 okiem patrzy na swiat) żeby miały ładna wage nie chodzi zeby mialy nadwage i byly tłuste ale była ładnie zbudowana itp.
Jaja u agamek to poważna i skomplikowana sprawa i trzeba być doświadczonym hodowcą żeby przez to przejść.Jeśli jesteś początkujący,to narazie nie bierz się za hodowlę,bo mozesz sobie nie poradzić a maleństwa narazić na cierpienia z braku dostatecznej opieki.
Jeśli chodzi o dodatkowy sprzęt,to napewno będzie Ci potrzebny inkubator na zapłodnione jaja.Ale naprawdę odradzam,chociażby dlatego ze wychowanie małych(poza wszystkim innym)sporo kosztuje,agamek jest mnóstwo w sprzedaży i są tanie więc będzie Ci trudno sprzedać-jeśli o to Ci chodzi.Pozdrawiam
No właśnie o tym nie pomyślałem:) Także póki co zostanę przy jednej agamce a może w przyszłości kupie drugie terrarium:)
A Dwie samice mogą żyć razem ze sobą?