Witam! Ostatnio mam problem, ponieważ agamka straciła apetyt. Zawsze jadła po nawet 20 świerszczy, a teraz nic. W tym tygodniu zjadła może 2-3 szarańcze. Agamka ma warunki książkowe, także o to nie pytajcie. Witaminy i wapno zawsze dostawała, no może ostatnio mi się troche zapomniało o wapnie (ale to na krótko). Agama ma ok. 42cm. Proszę o jakieś rady.
warunki książkowe zależą z jakiej literatury korzystasz;) na wszelki wypadek napisz jednak wymiary terrarium, zakres temperatur, żródła ciepla, promieni UVB, dokładnie jak suplementujesz wapń/witaminy( jakie są to preparaty), jakie podłoże i kiedy było ostatnie odrobaczanie? Te wszystkie informacje pomogą uzytkownikom pomóc Tobie. Ile agama waży? Jakieś zdjęcie tez by sie przydało..
_________________ Pozdrawiam,
lek.wet. Marta Marciniak
No właśnie,za mało informacji.Najbardziej prawdopodobne to pasożyty.Albo chce zimować.Napisz jak wygląda i jak się zachowuje i popatrz na spis tematów na górze strony.
Witam wszystkich. Nie wiem czy dobrze pisze ale temat jest aktualny. Terrarystyką zajmuje sie od tygodnia i jestem trochę zielony. Przeczytałem chyba wszystko co można w necie na temat Agamy brodatej. Kupiłem tydzień temu ok 20cm agamkę. terrarium było gotowe już dużo wczesniej. Mój problem polega na tym że mała nie chce jeść. Pierwszego dnia nie jadła nic tylko chodziła po terrarium. Na drugi dzień coś juz zjadła. Na nastepny zjadła świerszcza a potem jeszcze 2. Teraz to jest juz drugi dzień jak nie chce jeść. Chodzi sobie po terrarium wygrzewa sie wskakuje na szybę jak do niej podchodzę. Wczoraj dała sie pogłaskać po brodzie . Nie wiem czy to dobrze może teraz ma stresa. Wygląda dobrze choś wydaje mi się że może ciut za chuda. W terrarium temperatura jest 30 do 32st. pod żarnikiem jest większa nawet do 50 ale obok jest kamień na którym jest 40. Nie widziałem żeby była w tym miejscu gdzie jest 50 zbyt długo. Wilgotnośc w terra pilnuje i utrzymuje w granicach 50. Czasem zdaży się jak mnie nie ma że jest 25( najniżej jak może być w tym terrarium). Czasami zauwazyłem że ok godz 20 wchodzi na rośline i zasypia na niej. Nie wiem czy chce zimować? Naczytałem sie na temat chorób i pasożytów więc sie troche boję o nią. Proszę o swoja opinie jak i pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Twardy spokojnie, tydzień to mało żeby się zaaklimatyzowała daj jej czas i spokój i będzie dobrze. Na zimowanie jest za wcześnie jeszcze wiec się tym nie przejmuj. Cierpliwości życzę.
Twardy,na zimowanie Twoja agamka jest za mała-więc to nie to.Napewno przeżywa aklimatyzację,więc dobrze by było osłonić terra z 3-ch stron,żeby jej to ułatwić.
Koniecznie zanieś kupkę do badania na pasożyty jak tylko zrobi,bo maluchy niestety często je mają.Zarażają się niestety od karmówki-najczęściej świerszczy,które są jednocześnie wartościowym pokarmem.
To nieuniknione,zwłaszcza jak masz pokarm z jakiegoś niepewnego żródła.Obowiązkiem każdego kto ma agamki-jest badanie kupki przynajmniej!!dwa razy w roku profilaktycznie.
Jak nie będzie jadła dłuzej niż jeszcze 2-3 dni to napisz,bedziemy radzić:))
Postaraj się zlikwidować to miejsce gdzie jest temp.50 st.bo agamka może się niechcący poparzyć.Pozdrawiam i powodzenia:))
Twardy tak jak radzi Ewkagamma badania i obniż temperaturę w terrarium max 40w chłodniejszym może być wtedy nawet trochę ponad 20, agama sama sobie wybierze miejscówkę i pewnie nie będziesz musiał tak często zraszać. Lepiej troszkę chłodniej niż masz ją przegrzać, pilnuj pojenia przy obecnej temperaturze.
Adix co ile karmisz swoją smoczyce??
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt:)
Adix a co z Twoją agamką?3 szarańcze na tydz.to za mało-wiesz to sam,bo Cie to zmartwiło.Samiczka ma 42 cm więc jest już raczej dorosła.
Są 3 możliwości:
1.chce zimować.Trochę póżno się wybrała ale jest to możliwe.
2.ma pasożyty-ten temat często tu się pokazuje,ale to najczęstsza przyczyna braku apetytu
3.ma jaja i to już tak duże,że uciskają na jelita i agamka nie czuje głodu
Napisz coś więcej o agamie,jak się DOKŁADNIE zachowuje,kiedy była kupa badana,a wogóle to kiedy ostatnio robiła??
Powoli zaczyna jeść , ale nie dużo bo 4 świerszcze na dzień. Wczoraj wyrwała mi świerszcza z palców. Co do pojenia to nie widziałem żeby piła. Jak ja zachęcić do picia? Mam pipetę , strzykawke. Czy kropić jej pyszczek? Widziałem na filmie na youtubie jak nauczys pić agame. Ale to nie takie proste. Zraszam te sztuczne rośliny tam gdzie sobe czasem siedzi. Może z nich casami pije. W misce ma cały czas świeżą wodę przefiltrowaną która wymieniam co ranek. Co do jej kału to załatwia sie codziennie. Dziś jadę do tego zoologicznego gzie ja kupiłem po pokarm więc zapytam sie jak ona jadła i piła. Była u nich ok miesiąca.
Niektóre agamki nie piją same-np.moja.
Napoić możesz popetką-zawsze z przodu agamki-nie można kapać np.z góry.Przysuwasz jak najbliżej pipetkę do paszczki i nawet jak ma zamkniętą-to puszczasz kropelkę.Ja tę 1-ą kropelkę rozcieram delikatnie wzdłuż ,,zamknięcia,,i czekam na reakcję.Najczęściej za chwilę się oblizuje to szybciutko kapię następną kropelkę już na języczek.A potem to już pije ile chce-czasem i 5 ml.
Trzeba tylko cierpliwie poczekać i się uda.To powodzenia i pozdrawiam:))
Spokojnie jak zaczyna jeść, to znaczy że się powoli aklimatyzuje. Co do pojenia, to co nie którzy np. nie preferują pojenia zakraplaczem czy strzykawką. Ja osobiście (i jest grono ludzi) stosuję pojenie zakraplaczem. Jak pisałeś kropię na pyszczek i jak mają potrzebę to to zlizują. Dostają świeże rzeczy a i tak zlizują wodę. Jak ci się uda nauczyć samą pić z miseczki to jesteś wilki. Pamiętaj o badaniu kału. Powodzenia.
A obniżyłeś tą temperaturę??
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt:)
Przepraszam że dopiero teraz, wymiary terrarium 125x60x60, temp. 27-30 wyspa - 35. uvb jest wapń 2-3w tygodniu witaminy - 1 w tygodniu. Podłoże exo terra (kora), nazwy nie pamiętam. Całe terra po czyszczeniu i kwarantannie. Ostatnio wyleczyłem ją/jego z nicieni. Przepaszam że odpisuje po tygodniu, ale dopiero wróciłem z ferii.