Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Agresja wobec właściciela.
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Agresja wobec właściciela.
Wysłano 23:54 19.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Moj smoczek ma okolo 30cm i mam go od ponad miesiaca. Po kupnie byl troche zdenerwowany jak chyba kazdy na poczatku ale po tygodniu sie uspokoil i moglem go brac na rece, nie uciekal i jadl wszystko co mu podawalem ale od 2 dni dziwnie sie zachowuje , wali w szybe i jest strasznie agresywny i patrzy na mnie jakbym byl jakims zagrozeniem dla niego. wziolem go na rece ale sie najezyl i polozylem go na stol po czym szybko uciekl i schowal mi sie za szafe , oczywiscie wyciaglem go bez problemow.
Nie wiem co sie dzieje prosze o pomoc ;/

Edit gibek_gsf: Bardzo uprzejmie proszę prawidłowo tytułować tematy oraz nie używać niepotrzebnych wytłuszczeń.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Re: Problemy z agamka prosze o pomoc!!! dziwne zachowanie;/
Wysłano 08:42 20.02.2012

dostosuj sie do regulaminu i opisz podane dane:

http://www.terrarium.com.pl/forum/regulamin-dzialu-agama-brodata-przeczytaj-przed-zalozeniem-nowego-tematu-t-571039

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 09:51 20.02.2012

nic mu się dziać nie musi , taki charakter Wink

ambasador

[z nami 799 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 10:11 20.02.2012

Moj wali w szybe i chce wyjsc ...przybiera barwy ciemne jak sobie w terrarium "nawali" - chyba zdaje sobie sprawe ze to nie kibel tylko jego plac zabaw:)SmileSmile i domaga sie w ten sposob posprzatania....jak juz sie sprzatnie to wraca do normalnego zachowania ...ot taki arystokrata z niego:)

Napisz jakie masz warunki w terra moze mu cos nie pasi...ale to moze byc tez taki charakter albo jakis foch ...moze mu za pare dni przejsc...pozdro

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Re: Agresja wobec właściciela.
Wysłano 22:20 20.02.2012

Napisz czy coś się ostatnio koło niego zmieniło i co,bo coś mu nie pasuje.Agamki są bardzo wrażliwe na zmiany.Jak kiedyś włożyłam spory kamień do terra to Gamma wpatrywała się w niego bez ruchu przez parę godzin i musiałam go wyjąć.
Może coś koło terra i agamka to widzi?Porządnie o tym pomyśl i napisz.Pozdrawiam:))

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 12:26 21.02.2012

Wlasnie nic sie nie zmieniło , wszystko co bylo w terrarium jest i nie wydaje mi sie zeby jemu cos przyszkadzalo.
Jak otwieram terrarium to dziwnie sie na mnie patrzy jak by sie czegos bal . podawalem mu swierszcze z pudelka sam sobie wyciagal a teraz boi sie jesc z niego, to zaczolem podawac mu pensetą ale tylko przez jeden dzien bral odemnie pokarm teraz polozylem mu na miseczce i po chwili zjadal. podaje mu tez salate pekinska.
Musze dodac ze czasami zywe swierszcze zostawaly w terrarium na noc moze tego sie przestraszyl??
I mam obawy co do temperatury bo w dzien tem. wynosi od 24 do 29 stopni a w nocy od 30 do 40~
W dzien mam caly czas wlaczona zarowke uvb a na noc kabel grzewczy.

sallyann

[z nami 324 dni]

Polska
Śląskie
Bielsko-Biała (Gliwice)
Wysłano 12:35 21.02.2012

na noc masz stanowczo za wysoką temperaturę to raz, a dwa wywal pekinkę z diety (na pogona.pl w artykule żywienie masz tabele co można podawać, a co nie) świerszcze mogły go pogryźć w nocy i teraz może być z tego powodu niezadowolony bo go boli.

arekceglarek

[z nami 330 dni]

Polska
Dolnośląskie
Syców
Wysłano 12:36 21.02.2012

- usunięto -
po pierwsze nie daje sie agama salaty pekinskiej!!! za duzo szczawianów!!!
Swierszcze nie moga na noc zostawac w terra bo moga podgryzac agamkę!
temperatura w dzien 24-29? Ty sobie jaja robisz????
w nocy powinna spadac temperatura a nie wzrastac tym bardziej do 40 stopnie
OGARNIJ SIE~!

Edit gibek_gsf: Ja rozumiem emocje, ale proszę mimo wszystko o powściągliwość w słownictwie oraz użyciu wykrzykników. Wulgaryzmy, nawet wykropkowane, dalej są wulgaryzmami.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 12:57 21.02.2012

W dzien temp.do 40 st.ale tylko na wyspie ciepła-masz taką?W nocy ok 22 st.czyli ma zaciepło,a jeszcze mata grzewcza.Matę wywal.Być może z tego powodu jest agresywna że ma nieodpowiednie warunki-ale tak naprawdę to nie wiem,może ktoś doświadczony się wypowie.
Świerszczy nie zostawiaj,bo potrafią tak bardzo pogryżć agamkę,że robią się trudno gojące głębokie rany.
Dajesz jej wapń,witaminy i pić?A ma miseczkę z wodą i zraszasz wnętrze terra?Jaką masz lampę grzewczą?Napisz coś więcej o warunkach w terra.
Z tego co jeszcze napisałeś wynika że się boi.Może jest głośno w pokoju,może zwierzęta-psy-biegają?
Osłoń na wszelki wypadek terra z 3-ch stron czymś-tak jak przy aklimatyzacji.Agamka poczuje się pewniej,może to coś da.
Zachowuj się przy niej spokojnie,rób wszystko powoli i cicho-nawet otwieranie szybek.To wszystko ma duże znaczenie.
A jak dziś jadla?Pozdrawiam:))

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 13:13 21.02.2012

Nie mam kamienia grzewczego. Mam wywalic kabel grzewczy? ale wtedy temp. bedzie mala w terrarium.
Co mam miec tylko zarowke uvb i kamien grzewczy??
Nie podaje jemu zadnych witamin ani wapnia.
Lampke mam EXO TERRA REPTI-GLO 10.0
Żarówka UVB do terrarium 26W.
Czasami tylko kot wejdzie do pokoju ale tylko na chwile bo go wyganiam a jak mnie nie ma to. pokoj jest zamkniety wiec nikt nie wchodzi
Dzisiaj zjadl z miseczki ale po jakims czasie.
Caly czas stoi kolo szybki i wali w nia jak jestem w pokoju i mnie widzi. Jak podejde to jakby sie czegos bal.

Podajcie mi jakies porady co mam zrobic... co kupic najlepiej itd...

Edit gibek_gsf: Upominam po raz drugi i ostatni - proszę nie używać wytłuszczenia, opcja ta służy podkreśleniu ważnego fragmentu zdania, a nie całego postu.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 13:44 21.02.2012

pogona.pl + podklejone tematy na forum, masz opisane wszystko tip top, co i dla czego, kabel grzewczy wywal i zamontuj żarówke lustrzankę na duży gwint, kup wapń i witaminy bo będziesz płakał jak uzytkownik kilka tematów niżej.

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 13:49 21.02.2012

Ok. Postaram sie dzisiaj kupic a mozesz mi podac link do jakiejs dobrej zarowki ktorą radzisz kupic?

sallyann

[z nami 324 dni]

Polska
Śląskie
Bielsko-Biała (Gliwice)
Wysłano 13:51 21.02.2012

Kupić przede wszystkim świetlówke UVB (żarówka to za mało), wapń i witaminy, bo to są niezbędne składniki dzięki, którym Twoja Agama będzie zdrowa.
Następnie przeczytać http://www.pogona.pl/ najlepiej w całości, ale szczególnie rozdziały dotyczące temperatury w terrarium i żywienia, bo to z tego co piszesz jest na razie nieodpowiednie.

I tak jeszcze zapytam w jaki sposób masz rozwiązane otwieranie terrarium? Bo jeśli np od góry to Agama traktuje Cię instynktownie jak napastnika, który chce zrobić jej krzywdę i stąd mogłaby wziąć się agresja.

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 14:02 21.02.2012

Posiadam zarowke UVB pisalem wczesniej... a otwieranie terrarium nie mam od gory.

arekceglarek

[z nami 330 dni]

Polska
Dolnośląskie
Syców
Wysłano 14:34 21.02.2012

jak możesz nie miec lampy grzewczej? ani sepi i vitamin? I Ty sie dziwisz ze agama ma zle samopoczucie i jest agresywna! Kup żarówke np w bricomarsche ja tam kupuje firmy KANLUX R36 reflector zobacz jak wyglada i taka kup najlepiej 60w koszt to jakies 4zł Smile sepia do 5zł i witaminy okolo 30zł.
Wydasz niecale 50zl a zobaczysz jak agamka sie zmieni

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 14:58 21.02.2012

po co \Ci zwierzak jak nie umiesz o niego zadbać, widzę ,że wszelaka wiedza co do hodowli agamy nie odrobiona...

Kabel grzewczy do wywalenia, lub odłączenia kompletnie...

Jeszcze raz będziesz pisał pogrubieniem zostaniesz ukarany kartką.... Pierwsze ostrzeżenie dostałeś od
:
Edit gibek_gsf: Bardzo uprzejmie proszę prawidłowo tytułować tematy oraz nie używać niepotrzebnych wytłuszczeń.
tp potraktuj jako kolejne ,3 ostrzeżenia nie będzie tylko od razu kartka.

i www.pogona.pl jako lektura bo widzę ,że w tym kierunku nic nie odrobione!

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:29 21.02.2012

Lampa(żarówka)Repti Glo 10.0 uvb 26 watt którą masz jest ok,więc jeden zakup Ci odpada.To jest żarówka która daje promienie uvb,żeby agamka rosła i dobrze się rozwijała.Ona NIE GRZEJE!
Do ogrzania terra kup tej samej firmy Exo Terra 50 watt(jak terra stoi koło kaloryfera)lub 75 jak stoi dalej.TO jest żarówka ogrzewająca i będzie grzać całe terra.Pod nią będzie temp.najwyższa do 40 st,a w 2-im końcu terra ok.24 st.I TAK MA BYĆ!
.Musi być zawieszona w odległości conajmniej 30 cm od miesca gdzie agamka się wyleguje-tzn.wyspy ciepła.Jak takiej nie ma to zrób np.z kamieni na które położysz kawał kory.
Wapń dawaj codziennie na każdym świerszczu,co 2 dni witaminy.
Zrób to wszystko to zobaczymy czy zachowanie agamki się zmieni-to będziemy się zastanawiać co dalej.Pozdrawiam:))

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 18:10 22.02.2012

dziekuje, mam nadzieje ze mi to pomoze.
Wlasnie wrocilem do domu i zauwazylem ze od mojego wyjscia agamka miejsca nie zmienila . zakopala sie w jednym miejscu i siedzi caly czas , zauwazylem tez ze strasznie schudla i nie chce jesc do tego wydaje mi sie ze jest zimny. nie wiem co mam robic...

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 18:25 22.02.2012

Wyciągnij go i wykąp dlugo w ciepłej wodzie to się rozgrzeje.

starszy

[z nami 91 dni]

Polska
Dolnośląskie
Bolesławiec
Wysłano 18:29 22.02.2012

ok. zaraz to zrobie:) Przyznam ,ze pierwszy raz bede go kąpał . moze jakies rady??

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl