Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Agama w terra, a poza nim
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

karac12

[z nami 366 dni]

Polska
Małopolskie
Nowy Targ
Agama w terra, a poza nim
Wysłano 17:03 31.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Mam pytanie. Bo moja agama, gdy siedzi w terrarium ma ciemne barwy. Nie jest czarna ale widać, że nie jest aż tak jasna jak poza nim (na spacerze ma jasne barwy). I moje pytanie brzmi, czy gdy ma robaki to jak wychodzi poza terrarium też ma ciemne kolory, czy jak zwykle się rozjaśnia?

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Re: Agama w terra, a poza nim
Wysłano 17:12 31.01.2012

Każda agama na zewnątrz , czy w kąpieli prrzybiera jaśniejsze kolory.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 17:31 31.01.2012

Na sposób ubarwienia naszych podopiecznych również znaczny wpływ ma pora dnia, proces aklimatyzacyjny, stan zdrowia czy temperatura w terrarium. Po przebudzeniu agamy są mało aktywne, z reguły przybierają ciemne barwy, aby przyciągnąć do siebie większą ilość ciepła. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ciała zwierzęta stają się jaśniejsze.

karac12

[z nami 366 dni]

Polska
Małopolskie
Nowy Targ
Wysłano 17:38 31.01.2012

Tak to wiem. Ale czy podczas, GDY MA ROBAKI ją wypuszczę, to na spacerze będzie miała jasne, czy ciemne kolory.

adsik

[z nami 897 dni]

Polska
Mazowieckie
Ciechanów
Wysłano 18:12 31.01.2012

Jeśli agama na pasożyty to nie powinieneś jej wypuszczać do czasu zakończenia leczenia, bo również na podłodze będziesz je miał i same kłopoty z tego.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 18:15 31.01.2012

Jemu chodzi o to czy po puszczeniu agamy na zewnątrz terrarium i zmiany kolorów może zdiagnozować czy jest chora czy nie.

Wydaje mi się że jak brodacz będzie chory to sie nie ruszy żeby wyjść z terra wiec raczej nie ma mowy o spacerze

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 18:56 31.01.2012

Jedyną metodą zdiagnozowania pasożytów układu pokarmowego jest badanie kału, które należy wykonać w pierwszym tygodniu od zakupu zwierzaka. W przypadku nosicielstwa agama nie powinna być wypuszczana poza terrarium, a różnica kolorów pomiędzy zbiornikiem a wolnym wybiegiem nie ma swojego odzwierciedlenia w stanie zdrowia.

kowal0984

[z nami 300 dni]

Polska
Mazowieckie
Żyrardów
Wysłano 21:22 31.01.2012

Moja ma bardzo podobnie.mimo że w mieszkaniu jest zimniej niz w terra to po wyjściu się rozjaśnia i miejsca gdzie jest czarna robią się szare.Może chodzi tu o przestrzeń? A może o wilgotność powietrza lub inne róźnice na które my nie zwracamy uwagi.tak myślę

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:20 31.01.2012

Karac jak masz jakieś wątpliwości czy Twoja agamka ma pasożyty-czy nie,to w ten sposób tego nie sprawdzisz,że zmienia kolor poza terra lub nie.
Trzeba zbadać kupę.Bierzesz kupkę do pojemnika i zawozisz do weterynarza.
Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla agamki i Ciebie.Bo ona szybciej i łatwiej wyzdrowieje i mniej będzie cierpieć!!A Ty bo mniej zapłacisz za leki i wizyty u weta!
Nie zastanawiaj się,tylko poprostu sprawdż.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl