Witam mam pytanie czy wypadanie hemipenisa u Agam Brodatych jest częste i czy jest groźne czy samiec może się później rozmnażać ??
edit gibek_gsf: Uprzejmie proszę w przyszłości prawidłowo tytułować tematy - ułatwi to wyszukiwanie wątku użytkownikom z podobnym pytaniem a także pozwoli na uzyskanie szybszych i konkretniejszych odpowiedzi.
_________________ Drogi użytkowniku z założenia Sallyann to kobieta:) Jednakże pisząc do nas możesz używać obu form (żeńskiej i męskiej) osobiście doradzamy liczbę mnogą:)
Co za pomysł, ze po wypadnięciu hemipenisa samiec jest bezpłodny? Za płodność odpowiadają raczej jądra, które produkują spermę, a hemipenisy są narządami wyprowadzajacymi nasienie. Owszem, jeśli hemipenis wypadnie, ulegnie martwicy i decyzją lekarza dojdzie do jego chirurgicznej amputacji samiec będzie częściowo"bezpłodny" chociaż to nieprawidłowe określenie. Poza tym ma jeszcze drugi narząd kopulacyjny, więc nadal krycie może być skuteczne. Hemipenisy mogą wypadać podczas dojrzewania płciowego, po intensywnym okresie kopylacyjnym, w skrajnych przypadkach MBD, zarobaczenia, zaczopowania. Jeżeli wypadnięty narząd nie chowa się w ciagu 4-6 godzin do kieszonki należy natychmiast udać się do lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem gadów. Taki narząd można zreponować (wsunąć do środka) i zaszyć kieszonke na czas 10-14 dni(w tym czasie hemipenis się obkurczy i ufiksuje w odpowiednim miejscu). W przypadku zaawansowanej martwicy narządu lekarz powinien go usunąć. Wypadnięcie narządu nie jest JEDNOZNACZNE Z BEZPŁODNOŚCIĄ! W takiej sytuacji właściciel powinien jak najszybciej wyjąć zwierzę ze ściółki, obmyć narząd w letniej wodzie, zadbać by nie wysechł(kąpiel w letniej wodzie, trzymanie na ręcznikach papierowych wilgotnych, ewentualnie nawilżenie olejem parafinowym) i jak najszybciej pojechać do lekarza.
_________________ Pozdrawiam,
lek.wet. Marta Marciniak
obecnie nie mam agamy ale myśle nad jej zakupem o agamach wiem dość sporo bo hodowałem ją ale wyjechałem na troche i musiałem ją oddac. Oglądając forum natknąłem sie na temat o wypadaniu hemipenisa i to mnie trochę zniechęciło :/ ale kocham te zwierzęta i w niedługim czasie pomyśle o kupnie następnej. Piszcie jeszcze co wiecie o tym zjawisku
Co za pomysł, ze po wypadnięciu hemipenisa samiec jest bezpłodny? Za płodność odpowiadają raczej jądra, które produkują spermę, a hemipenisy są narządami wyprowadzajacymi nasienie. Owszem, jeśli hemipenis wypadnie, ulegnie martwicy i decyzją lekarza dojdzie do jego chirurgicznej amputacji samiec będzie częściowo"bezpłodny" chociaż to nieprawidłowe określenie. Poza tym ma jeszcze drugi narząd kopulacyjny, więc nadal krycie może być skuteczne. Hemipenisy mogą wypadać podczas dojrzewania płciowego, po intensywnym okresie kopylacyjnym, w skrajnych przypadkach MBD, zarobaczenia, zaczopowania. Jeżeli wypadnięty narząd nie chowa się w ciagu 4-6 godzin do kieszonki należy natychmiast udać się do lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem gadów. Taki narząd można zreponować (wsunąć do środka) i zaszyć kieszonke na czas 10-14 dni(w tym czasie hemipenis się obkurczy i ufiksuje w odpowiednim miejscu). W przypadku zaawansowanej martwicy narządu lekarz powinien go usunąć. Wypadnięcie narządu nie jest JEDNOZNACZNE Z BEZPŁODNOŚCIĄ! W takiej sytuacji właściciel powinien jak najszybciej wyjąć zwierzę ze ściółki, obmyć narząd w letniej wodzie, zadbać by nie wysechł(kąpiel w letniej wodzie, trzymanie na ręcznikach papierowych wilgotnych, ewentualnie nawilżenie olejem parafinowym) i jak najszybciej pojechać do lekarza.
Wypadnięcia hemipenisów u samców agam zdarzają się bardzo rzadko. Prędzej mam z tym do czynienia u samców żółwi wodnych. Agamy brodate najczęściej mają problem z zarobaczeniem, MBD, odwodnieniem, przegrzaniem i zaczopowaniem, ale to są skutki nieprawidlowego chowu z winy właściciela. Jeżeli zapewni się odpowiednie warunki, dietę i opiekę weterynaryjną (regularne przeglądy techniczne - badanie kału) hodowla agamy powinna byc prawie bezproblemowa:)
_________________ Pozdrawiam,
lek.wet. Marta Marciniak