Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : agama brodata - wypadanie hemipenisa
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Przemo4897

[z nami 486 dni]

Polska
Łódzkie
Radomsko (Gomunice)
agama brodata - wypadanie hemipenisa
Wysłano 16:49 12.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam mam pytanie czy wypadanie hemipenisa u Agam Brodatych jest częste i czy jest groźne czy samiec może się później rozmnażać ??

edit gibek_gsf: Uprzejmie proszę w przyszłości prawidłowo tytułować tematy - ułatwi to wyszukiwanie wątku użytkownikom z podobnym pytaniem a także pozwoli na uzyskanie szybszych i konkretniejszych odpowiedzi.

adsik

[z nami 897 dni]

Polska
Mazowieckie
Ciechanów
Re: agama brodata pytanie
Wysłano 19:57 12.02.2012

Prawdopodobnie wypadnie i drugi. Nie jest to groźne dla samca, lecz jest to dość częste zjawisko. Samiec jest bezpłodny po wypadnięciu.

Przemo4897

[z nami 486 dni]

Polska
Łódzkie
Radomsko (Gomunice)
Wysłano 20:46 12.02.2012

Jak go przed tym uchronić ??

sallyann

[z nami 324 dni]

Polska
Śląskie
Bielsko-Biała (Gliwice)
Wysłano 22:31 12.02.2012

Jesteś pewien, że to hemipenis?
może też to być coś opisanego w tym temacie: http://www.terrarium.com.pl/forum/agama-brodata-wypadniecie-hemipenisa-mozliwe-ze-wypadnie-drugi-t-576459 i w tedy nie ma strachu.

Marta_Marciniak
Redaktor, Lekarz weterynarii

[z nami 570 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa (Warszawa)
Wysłano 09:52 13.02.2012

Co za pomysł, ze po wypadnięciu hemipenisa samiec jest bezpłodny? Za płodność odpowiadają raczej jądra, które produkują spermę, a hemipenisy są narządami wyprowadzajacymi nasienie. Owszem, jeśli hemipenis wypadnie, ulegnie martwicy i decyzją lekarza dojdzie do jego chirurgicznej amputacji samiec będzie częściowo"bezpłodny" chociaż to nieprawidłowe określenie. Poza tym ma jeszcze drugi narząd kopulacyjny, więc nadal krycie może być skuteczne. Hemipenisy mogą wypadać podczas dojrzewania płciowego, po intensywnym okresie kopylacyjnym, w skrajnych przypadkach MBD, zarobaczenia, zaczopowania. Jeżeli wypadnięty narząd nie chowa się w ciagu 4-6 godzin do kieszonki należy natychmiast udać się do lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem gadów. Taki narząd można zreponować (wsunąć do środka) i zaszyć kieszonke na czas 10-14 dni(w tym czasie hemipenis się obkurczy i ufiksuje w odpowiednim miejscu). W przypadku zaawansowanej martwicy narządu lekarz powinien go usunąć. Wypadnięcie narządu nie jest JEDNOZNACZNE Z BEZPŁODNOŚCIĄ! W takiej sytuacji właściciel powinien jak najszybciej wyjąć zwierzę ze ściółki, obmyć narząd w letniej wodzie, zadbać by nie wysechł(kąpiel w letniej wodzie, trzymanie na ręcznikach papierowych wilgotnych, ewentualnie nawilżenie olejem parafinowym) i jak najszybciej pojechać do lekarza.

Przemo4897

[z nami 486 dni]

Polska
Łódzkie
Radomsko (Gomunice)
Wysłano 17:39 13.02.2012

obecnie nie mam agamy ale myśle nad jej zakupem o agamach wiem dość sporo bo hodowałem ją ale wyjechałem na troche i musiałem ją oddac. Oglądając forum natknąłem sie na temat o wypadaniu hemipenisa i to mnie trochę zniechęciło :/ ale kocham te zwierzęta i w niedługim czasie pomyśle o kupnie następnej. Very Happy Piszcie jeszcze co wiecie o tym zjawisku Very Happy

ambasador

[z nami 799 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 23:16 13.02.2012

Marta_Marciniak napisał/a:
Co za pomysł, ze po wypadnięciu hemipenisa samiec jest bezpłodny? Za płodność odpowiadają raczej jądra, które produkują spermę, a hemipenisy są narządami wyprowadzajacymi nasienie. Owszem, jeśli hemipenis wypadnie, ulegnie martwicy i decyzją lekarza dojdzie do jego chirurgicznej amputacji samiec będzie częściowo"bezpłodny" chociaż to nieprawidłowe określenie. Poza tym ma jeszcze drugi narząd kopulacyjny, więc nadal krycie może być skuteczne. Hemipenisy mogą wypadać podczas dojrzewania płciowego, po intensywnym okresie kopylacyjnym, w skrajnych przypadkach MBD, zarobaczenia, zaczopowania. Jeżeli wypadnięty narząd nie chowa się w ciagu 4-6 godzin do kieszonki należy natychmiast udać się do lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem gadów. Taki narząd można zreponować (wsunąć do środka) i zaszyć kieszonke na czas 10-14 dni(w tym czasie hemipenis się obkurczy i ufiksuje w odpowiednim miejscu). W przypadku zaawansowanej martwicy narządu lekarz powinien go usunąć. Wypadnięcie narządu nie jest JEDNOZNACZNE Z BEZPŁODNOŚCIĄ! W takiej sytuacji właściciel powinien jak najszybciej wyjąć zwierzę ze ściółki, obmyć narząd w letniej wodzie, zadbać by nie wysechł(kąpiel w letniej wodzie, trzymanie na ręcznikach papierowych wilgotnych, ewentualnie nawilżenie olejem parafinowym) i jak najszybciej pojechać do lekarza.

uwielbiam czytac wypowiedzi profesjonalistow...pozdro...

Marta_Marciniak
Redaktor, Lekarz weterynarii

[z nami 570 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa (Warszawa)
Wysłano 09:21 14.02.2012

Wypadnięcia hemipenisów u samców agam zdarzają się bardzo rzadko. Prędzej mam z tym do czynienia u samców żółwi wodnych. Agamy brodate najczęściej mają problem z zarobaczeniem, MBD, odwodnieniem, przegrzaniem i zaczopowaniem, ale to są skutki nieprawidlowego chowu z winy właściciela. Jeżeli zapewni się odpowiednie warunki, dietę i opiekę weterynaryjną (regularne przeglądy techniczne - badanie kału) hodowla agamy powinna byc prawie bezproblemowa:)

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl