Witam jakis tydzien temu adoptowalem lewana z problemami.
Legwan ma okolo 3 lat i jakies 50-60cm z ogonem czy jest to możliwe??? Czy przy idealnych warunkach i dobrej diecie legwan jeszcze urośnie? Jest to samiec.
Ma ubytki paluszkow i pazurków w przednich lapach nie ma zadnego pazurka, mysle ze warto dawac takim zwierzeta lepsze zycie.
Jeśli ma tylko 60 cm to albo nie ma 3 lat a 1,5 roku albo był trzymany w fatalnych warkach.
Jeżeli będziesz się nim dobrze zajmował to jeszcze urośnie, ale nigdy nie będzie tak duży jak zdrowy legwan.
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
wiesz co jestem nowym posiadaczem smoka ma ok 5-6 miesiecy a z ogonem mierzy ok 60 cm mysle ze jak na wiek ok 3 lat z tego co czytalem powinien byc wiekszy choc nie dam sobie glowy uciac ale masz 100% pozytyw ze dajesz gadkowi szanse pewnie jak bym sllyszal ze ktos ma smoka i nie dba o niego a nie mial bym swojego pewnie tez bym wzial i probowal mu pomuc.
mialem taka sytuacje z gekonami lamparcimi tez wziolem 3 do adopcji ale niestety tylko 2 przetrwaly wiec zycze powodzenie i trzymam kciuki za legwanika ..
masakra,coraz więcej legwanów adoptowanych z problemami:(
ja swoje też "adoptowałem" i mają ok55-60cm i ok.1,5roku.powinny być większe.
mam nadzieję,że masz jakąkolwiek wiedzę na temat chowania legów i dojdzie do siebie.najważniejsza dieta.
może jakieś zdjęcia?zobaczymy jak on wygląda.jeżeli rzeczywiście ma 3lata i taką długość to coś nie halooo.
powodzenia życzę
Elvis ma problem ze zrzuceniem wylinki na przednich lapach jest dosc gruba warstwa wylinek powoli z moja pomocą sciagam mu wylinki. Ma tez małą krzywicę.
Po okladach z rumianku i rivanolu jest o wiele lepiej. Mam wiedze i legus ma teraz dobre warunki, tylko straszny nerwus z niego gdy tylko pochodze do terra nadyma sie i wali ogonem ... Jutro zrobię jakies foty lega i wkleje.
jak myślicie łapki sa jeszcze do odratowania? byla na nich duza warstwa starej wylinki codziennie robie kapiele i oklady z rumianku i rivanolu i sciagam powoli te stara wylinke.
Na razie profilaktycznie zalecam kąpiele w ciepłej wodzie z rumiankiem!
Palce nie odrosną... legwan wygląda tragicznie miejmy nadzieję że dłonie będą do uratowania a nie do amputacji.
Na razie wyłóż dno gazetami! Lub papierowymi ręcznikami! Nie wkładaj mu żadnych gałęzi bo nie ma jak się wspinać !
Jeżeli ma rany - nie ma mowy o normalnym podłożu, bo może wdać się gangrena!
PS. nie ma ŻADNEJ pewności że to samiec.
dlaczego krzyczysz???? :-/ terrarium ma poziome , na poczatku mial jeden dzien pionowe ale wspinał sie i spadal ze scianek.
Odkad go mam jest duza poprawa wiec z wetem poczekam z tydzien jesli nadal bedzie sie goic nie bedzie potrzebna wizyta.
Legwan nie ma zadnych otwartych ran , ale chyba masz racje i zamisat podloża dam mu reczniki papierowe.,
Odkad go mam jest duza poprawa wiec z wetem poczekam z tydzien jesli nadal bedzie sie goic nie bedzie potrzebna wizyta.
Nie ma mowy o nie pójściu z nim do weterynarza, widać że zwierzak jest po przejściach, nie wiadomo jak ze zdrowiem wewnętrznym, jedź z nim do weta na kontrole niech zwierzaka przebada żeby ci z dnia na dzień nie zdechł bo potem będzie już za późno.
Niektórzy stosują, ale lepiej skupic się na świeżych roślinach i warzywach, bo te gotowe granulaty i inne wynalazki to nie jest zbyt wartościowy pokarm dla legwanów.
dawaj mu tylko świeże roślinki.w każdym hipermarkecie kupisz,a nie jakąś kopę w worku foliowym.pamiętaj,że w środowisku naturalnym mają żywe,świeze roślinki.
Granulaty to czysta chemia nie wolno ich podawać legwanom.
Kup np. Roszponkę! jest jedna z ulubionych legwanowych posiłków na zimę i możesz ją dostać np. w Auchan.
Legwany lubią też bazylię i rukole którą możesz kupić w doniczkach.
krio_demorto
Cytat:
w każdym hipermarkecie kupisz,a nie jakąś kopę w worku foliowym
Kopa taka może zawierać w większości sałaty, które nie są polecane, więc nie pisz głupot tylko konkrety!
Yui weź może ze 3-4 razy przeczytaj jakiś post zanim się przyczepisz.gdzie napisałem zeby dawać jedzenie z worka i sałatę?napisałem żeby NIE dawać.gdzie jest jakakolwiek głupota napisana przeze mnie?!
musze przyznac ze elvis mnie zadziwia, z dnia na dzien jest coraz lepiej, ładnie zchodzi stara wylinka i zaczyna jeść mi z ręki.Gdy zbliże np liscie poru pod pysk je sam ( widac ze zna sie na dobrych ludziach :-0) Ile podawac mu dziennie sepi? Bo boje sie ze moge mu przedawkowac wapn, bo do pokarmów mu nie żałuje i je tego naprawde duzo.
Jeszcze jedno pytanko chodzi mi o liście klonu, lipy, wierzby, akacji. podawac je odrazu po zerwaniu czy trzeba je najpierw suszyc?