witam moja "żaba" rzuca się na szybę w terrarium w jednym rogu około tygodnia czym to może być spowodowane, myślałem że próbuje wskoczyć na kwiat który stoi przed terrarium ale go usunąłem stamtąd i nadal skacze , pytanie drugie aktualnie mierzy 16,5 cm i ma wyraznie widoczne pory udowe czy to znaczy że to samiec czy może się to zmienić w pózniejszym wieku
Wiek gada: 3miesiące
Data zakupu: 04.01.2010
Długość gada:16,5cm
Waga: nie znam
Ilość sztuk:1
Wielkość terrarium:85/40/50cm
Rodzaj stosowanego podłoża: piasek
Temperatura: 39C/ 24C
Rodzaj stosowanego oświetlenia %UVB:10% exo terra ma 1 miesiąc
Suplementy:wapno repti calcium zoo med witaminy reptivite zoo med
Dieta: karaczany tureckie i karaczany argentyńskie bazylia i trzykrotka
Badanie kału: 06,01,2012 wszystko w porządku
_________________ wypijmy za błędy . - to się ostro nawalimy .
Przytoczę tutaj co jest napisane na pogona.pl:
-"Określanie płci u Agam nie jest łatwym zadaniem. Im zwierze jest starsze, tym bardziej prawdopodobne jest prawidłowe określenie płci. W miarę dokładnie można określić płeć u gadów zaraz po wykluciu lub u osobników które mierzą więcej niż 35 cm.
Nawet jeśli pleć malucha wydaje się nam być znana, może się to zmienić w trakcie rozwoju jaszczurki. Oczywiście kluczową kwestią jest to, kto określa płeć malucha i jakie ma w tym doświadczenie."
Ale skoro widzisz wyrazne pory udowe to pewnie samiec,samica ma u nasady ogona wypukłość.
Pory udowe to nic pewnego, samice też je mogą mieć. Zaglądaj pod ogon ja u moich już u około 20 cm podejrzewałam z pomocą forum płeć. A młodszą kilka osób już jako 10cm potwora określiło trafnie. A co do zdjęć i określenia to jest osobny temat rozpoznawania płci. Co do skakania na szybę to może chcieć wyjść z terra lub jeśli to jest wieczorem to chcieć znaleźć miejsce do spania po za. Moje tak robiły, ja je wyciągałam żeby rozprostowały łapki a one się wciskały na kanapie pod poduchę lub wchodziły na ramie i spały. Ale musisz mieć ją oswojoną żeby wyciągać i uważać bo to maluch.
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt
Seba,trochę mała ta Twoja żaba jak na 3 mieś.
Dosyć dokładnie napisałeś,ale jednak nie wszystko.
Jak ją karmisz-ile dajesz sztuk?sama tyle je czy jej ograniczasz?Jeśli tak-to nie rób tego,niech je ile chce.Jak dajesz wapń i witaminy?Wapń codziennie a wit co 2-gi dzień-dajesz tak?
Jeśli chodzi o skakanie,to myśli że może tamtędy wyjść bo nie wie że szyba ją ogranicza-bo jej nie widzi.Zasłoń to miejsce czymś,ja przykleiłam z zewnątrz kartkę papieru i jest ok.Pozdrawiam:))
witam, mój błąd data zakupu to 04.01.2012r. Karmie ją 2 razy dziennie do oporu i je ile chce na przemian karaczany argentyńskie i karaczany tureckie, wapno do każdego posiłku a witaminy co 2 dni. Co do płci jednak poczekam aż dorośnie do tych 35cm dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam seba
_________________ wypijmy za błędy . - to się ostro nawalimy .
wapno wystarczy z jednym posiłkiem, nie musisz jej tak faszerować Zacznij dawać jakąś świeżyznę, bazylia, melisa, mięta niech się powoli przyzwyczaja jeśli jeszcze nie je. Powodzenia.
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt