Artykuł w kategoriach: Proshapalopus, Ptaszniki – Opisy

Proshapalopus amazonicus


Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [5]
Loading...

Proshapalopus amazonicus – ptasznik

Gatunek sklasyfikowany w 2001 roku przez Bertani’ego. Na wolności występuje w Brazylii, w rejonie San Paulo. Inne nazwy to Pamphobeteus anomalus i Eupalaestrus anomalus.


Dorasta do 5,5 cm ciała.

Podstawowym ubarwieniem tego ptasznika jest ciemny brąz. Tarczka grzbietowa prawie czarna, odwłok porośnięty jest długimi, brązowymi włoskami. Odnóża gęsto owłosione.

Terrarium dla dorosłego osobnika powinno mieć wymiary 20/20/20 cm. Jako podłoża można użyć torfu lub substratu kokosowego. Na kryjówkę nadaje się kawałek kory. Wymaga temperatury w granicach 28-33°C w dzień i 18-20°C w nocy. Wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 60-90%.

Dojrzały samiec ma na nogogłaszczkach narządy kopulacyjne, tzw. bulbusy.

Młode pajączki chętnie jedzą larwy mącznika młynarka i much. Starszym i dorosłym osobnikom podajemy świerszcze, karaczany i szarańczę.

Autor: Awikularia
Literatura:
H. J. Peters, Tarantulas of the world, Kleiner Atlas der Vogelspinnen, cz. 2, 2000;
N. I. Platnick, The World Spider Catalog, 2000-2005;
Rick C. West, www.birdspiders.com;

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu