Artykuł w kategoriach: Euathlus, Ptaszniki – Opisy

Euathlus parvulus


Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [4]
Loading...

Euathlus parvulus – ptasznik

Gatunek sklasyfikowany w 1903 roku przez Pocock’a, na podstawie samca. Samica została opisana dopiero w 1984 roku przez Legendre’go i Calderón’a. Na wolności występuje w zachodniej części Chile. W naturze zamieszkuje dość suche, kamieniste, rzadko porośnięte roślinami tereny. Inne nazwy to Phryxotrichus parvulus i Phrixotrichus parvulus.


Synonimy

Wygląd

Dorasta do 2-3 cm ciała. Podstawowym ubarwieniem tego ptasznika jest brąz. Tarczka grzbietowa jest jaśniejsza, z lekkim miedzianym połyskiem. Na kończynach znajdują się słabo widoczne, jaśniejsze paseczki. Odwłok i kończyny porośnięte są rzadkimi, dłuższymi włoskami o jaśniejszym zabarwieniu.

Terrarium

Jako podłoże można zastosować substrat kokosowy lub torf. Na kryjówkę nadaje się kawałek kory. Optymalna temperatura dla tego gatunku to 28-35°C w dzień i 18-20°C w nocy. Wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 60-80%.

Dymorfizm płciowy

Dojrzałe samce mają na nogogłaszczkach narządy kopulacyjne (tzw. bulbusy), a na przedniej, najdłuższej parze kończyn krocznych haczyki.

Żywienie

Młodym pająkom podajemy larwy mącznika młynarka i much. Starsze i dorosłe osobniki chętnie polują na świerszcze i średniej wielkości karaczany.

Uwagi

Jad tego gatunku nie jest niebezpieczny dla człowieka. Pająk nadaje się dla początkujących.

 

Opracowanie i źródła informacji

Autor: Awikularia
Literatura:
F. Kovarik, Sklipkani, 1998;
H. J. Peters, Tarantulas of the world, Kleiner Atlas der Vogelspinnen, cz. 2, 2000;
N. I. Platnick, The World Spider Catalog, 2000-2005;


2 przemyślenia na temat Euathlus parvulus

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu